Zelf cybersecurity testen: is uw zorginstelling goed beschermd tegen dreigingen?
Als zorginstelling heeft u de verantwoordelijkheid om gevoelige gegevens te beschermen. Dat is geen kwestie van één keer regelen en er daarna niet meer naar omkijken. Net als de periodieke test van het brandalarm en de liftinstalatie, is het nodig om uw cybersecurity ook regelmatig te testen. Actieve controles helpen u om kwetsbaarheden te identificeren en uw organisatie beter te beschermen tegen cyberdreigingen.
Een sterke cybersecurity is cruciaal voor zorginstellingen
Een goede cybersecurity-strategie biedt uw zorginstelling bescherming tegen cybercrime. Door systemen te beveiligen, voorkomt u cyberaanvallen die kunnen leiden tot een datalek, onderbrekingen in uw dienstverlening en hoge herstelkosten. Bovendien zorgt een solide cybersecurity ervoor dat uw organisatie voldoet aan de steeds strenger wordende wet- en regelgeving.
Meer weten over cybercrime en waarom juist zorginstellingen een gewild doelwit zijn? Lees dan ook Cybercrime in de zorg: wat u moet weten en hoe u uw zorginstelling beschermt
Hoe weet u of de cyber security maatregelen adequaat werken?
Het implementeren van beveiligingsmaatregelen is een belangrijke eerste stap, maar hoe weet u zeker dat ze ook daadwerkelijk effectief zijn? Cyberdreigingen blijven zich ontwikkelen en zonder regelmatige tests loopt u het risico dat kwetsbaarheden onopgemerkt blijven. Door proactief te testen, krijgt u inzicht in hoe goed uw systemen bestand zijn tegen aanvallen en of de maatregelen in de praktijk werken.
Stappen om zelf uw cybersecurity te testen
In de volgende stappen beschrijven we een aantal effectieve methoden waarmee uw zorginstelling zelf kan nagaan of de cybersecurity op orde is.
1. Beveiligingsaudit uitvoeren
Een beveiligingsaudit is een grondige evaluatie van uw huidige beveiligingsmaatregelen. Hiermee krijgt u inzicht in de sterke en zwakke punten van uw systemen. Begin met het verzamelen van documentatie over uw huidige beleid, procedures en technologieën. Evalueer hoe effectief deze maatregelen zijn in het beschermen van uw gegevens. U kunt checklists gebruiken of standaard audits uitvoeren om een beter overzicht te krijgen van uw beveiliging. Het resultaat van een audit helpt u bij het opstellen van een actieplan om verbeteringen door te voeren.
2. Risicoanalyse uitvoeren
Een beveiligingsaudit beoordeelt of de beveiligingsmaatregelen op orde zijn en voldoen aan de normen. Het is daarnaast belangrijk om te onderzoeken of er risico’s en kwetsbaarheden zijn die u mogelijk over het hoofd heeft gezien en waar de prioriteit moet liggen bij de beveiliging.
Bij een risicoanalyse identificeert u eerst de systemen die cruciaal zijn voor uw zorgorganisatie. Dit zijn vaak systemen die gevoelige patiëntinformatie bevatten. Vervolgens beoordeelt u de kwetsbaarheden van deze systemen. Dit helpt u om de aandacht te richten op de gebieden die de grootste risico's vormen. Het is ook nuttig om een overzicht te maken van al uw systemen, zodat u een helder beeld heeft van waar uw beveiligingsfocus moet liggen.
3. Pentests uitvoeren
Pentests, of penetratietests, zijn een effectieve manier om kwetsbaarheden in uw systemen te ontdekken. U kunt een basis pentest uitvoeren door de beveiliging van uw systemen te testen met simulaties van echte aanvallen. Dit kan variëren van eenvoudige scan-tools tot meer geavanceerde methoden. Door deze tests regelmatig uit te voeren, kunt u zwakke plekken in uw beveiliging identificeren en verbeteren voordat cybercriminelen dit doen.
Overweeg om ook externe experts in te schakelen voor meer geavanceerde pentests, omdat zij vaak meer ervaring hebben met het ontdekken van kwetsbaarheden. Gflex kan u hierbij helpen.
4. Compliance met wet- en regelgeving controleren
Voldoen aan de wet- en regelgeving zoals de NEN 7510 en de AVG is essentieel voor zorginstellingen. Deze regelgeving stelt strikte eisen aan de beveiliging van persoonsgegevens. Voer controles uit om te bevestigen dat uw organisatie aan deze vereisten voldoet. Dit beschermt niet alleen uw patiënten, maar voorkomt ook juridische problemen en boetes. Houd er rekening mee dat regelgeving voortdurend verandert, dus zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.
5. Crisissituaties simuleren
Bereid uw organisatie voor op echte aanvallen door crisissituaties te simuleren. U bent waarschijnlijk al gewend om regelmatig een brandtest te doen. Doe dit ook eens met een cyberaanval. Dit kunnen nep-phishingaanvallen zijn of grotere cyberaanvallen waarbij alle medewerkers een rol krijgen. Weet iedereen wat hij moet doen? Op deze manier ziet u wat goed gaat en wat beter kan. Het is bovendien een goede training voor medewerkers en maakt hen meer bewust van cyberdreigingen.
6. Updatesysteem testen
Uw updatesysteem regelmatig controleren is belangrijk voor de veiligheid van uw ICT. Updates bevatten vaak noodzakelijke verbeteringen die kwetsbaarheden in software en systemen verhelpen. Als u niet controleert of deze updates zijn doorgevoerd, loopt u het risico dat uw systemen makkelijker aangevallen kunnen worden. Zorg ervoor dat u een overzicht heeft van alle gebruikte software en hun versies. Controleer ook of automatische updates goed werken en of belangrijke verbeteringen op tijd worden geïnstalleerd.
7. Back-upsysteem testen
Daarnaast is een goed back-upsysteem cruciaal. Dit zorgt ervoor dat u snel kunt terugkeren naar een veilige versie van uw systemen, mocht er iets misgaan met een update of bij een cyberaanval. Het is verstandig om regelmatig te testen of uw back-ups goed werken en of u ze gemakkelijk kunt herstellen.
Kunt u hulp gebruiken bij het testen van uw cybersecurity?
Bij Gflex begrijpen we de unieke uitdagingen van de zorgsector. Wij bieden ondersteuning bij het uitvoeren van beveiligingsaudits, pentests en andere evaluaties om uw cybersecurity te verbeteren. Ook zijn we goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en NEN 7510 en ISO 27001 gecertificeerd. Met onze expertise kunnen wij u helpen om uw beveiliging naar een hoger niveau te tillen.
Wilt u ons eens mee laten kijken naar uw cybersecurity? Neem contact op voor een afspraak. Een frisse blik kan nooit kwaad!