Zorg Blog Cybersecurity

Hoe kiezen uw medewerkers in de zorg een nieuw én veilig wachtwoord?

In de zorgsector is het beschermen van gevoelige patiëntgegevens van cruciaal belang. Een sterk wachtwoordbeleid helpt om ongeautoriseerde toegang tot systemen te voorkomen. Toch blijkt in de praktijk dat medewerkers vaak eenvoudige wachtwoorden gebruiken of dezelfde wachtwoorden hergebruiken. Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers een veilig en werkbaar wachtwoordbeleid hanteert? In deze blog leest u alles over veilige wachtwoorden en hoe u ze het beste kunt beheren.

De belangrijkste vraag is misschien niet hoe een wachtwoord moet worden opgebouwd, maar juist hoe het níét opgebouwd moet worden. Veelgebruikte wachtwoorden zoals "Welkom123", "Ziekenhuis2024" of zelfs "P@ssword" zijn voor hackers eenvoudig te kraken. Cybercriminelen maken gebruik van databases met miljoenen veelgebruikte wachtwoorden en kunnen zo binnen enkele seconden toegang krijgen tot gevoelige gegevens.

Een veilig wachtwoord voldoet aan de volgende eisen:

  • Het bevat minimaal 12 tot 14 tekens.

  • Er worden hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens gecombineerd.

  • Het bevat geen persoonlijke informatie zoals namen, geboortedata of functietitels.

  • Oude wachtwoorden mogen niet worden hergebruikt.

  • Een wachtwoordzin, zoals "MijnHondLooptInDeTuin!2024", is vaak veiliger en makkelijker te onthouden dan een korte reeks willekeurige tekens.


Voor zorgprofessionals die vaak moeten inloggen op systemen is het belangrijk om een balans te vinden tussen veiligheid en gebruiksgemak. Een wachtwoordbeheerder kan hierbij uitkomst bieden.

Hoe bewaart u uw wachtwoorden op een veilige manier?

In de zorg zien we nog te vaak dat wachtwoorden worden opgeschreven op briefjes of in een notitieboekje naast de computer. Dit brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee. De veiligste manier om wachtwoorden op te slaan is met behulp van een Password Manager. Dit is een digitale kluis waarin alle wachtwoorden veilig worden bewaard en automatisch worden ingevuld bij het inloggen.

Met een Password Manager kunt u:

  • Unieke, complexe wachtwoorden genereren en veilig opslaan.

  • Wachtwoorden versleuteld bewaren, zodat ze niet toegankelijk zijn voor hackers.

  • Automatisch inloggen zonder dat u handmatig wachtwoorden hoeft in te voeren.

  • Toegangsrechten eenvoudig beheren binnen teams en afdelingen.

Door het gebruik van een Password Manager wordt de kans op datalekken en onbevoegde toegang drastisch verminderd.

Hoe gaat uw zorginstelling om met het delen van wachtwoorden?

In veel zorginstellingen delen medewerkers wachtwoorden om toegang te krijgen tot gedeelde systemen of applicaties. Dit is echter een groot beveiligingsrisico. Een beter alternatief is het gebruik van beheerde toegangsrechten via een Password Manager. Hiermee kunnen medewerkers toegang krijgen tot een account zonder daadwerkelijk het wachtwoord te zien. Dit voorkomt dat wachtwoorden onnodig worden verspreid of misbruikt.

Daarnaast geldt: deel nooit wachtwoorden via e-mail, chat of telefoon, zelfs niet als de afzender betrouwbaar lijkt. Cybercriminelen doen zich vaak voor als IT-medewerkers of bankmedewerkers om zo vertrouwelijke gegevens te achterhalen.

Gflex helpt uw zorginstelling met veilige wachtwoorden

Het kiezen en beheren van veilige wachtwoorden is een belangrijk onderdeel van de algehele cybersecurity van uw zorginstelling. Wilt u meer weten over hoe wij uw zorginstelling kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Tips & tricks in ICT

Gflex Magazine

Bijblijven met de laatste ontwikkelingen, handige tips en ander nieuws over werkplekbeheer, de cloud, veilig werken online en ICT-beheer?

Dat kan met het Gflex Magazine, een regelmatige update voor iedereen die betrokken is bij ICT in het MKB, de zorg of voedingsindustrie. Lees nu de nieuwste uitgave!

Download het magazine
Gflex-Gerwin

Vragen? Bel Gerwin!

088 781 00 00
gerwin@gflex.nl

Deel deze blog

Vraag stellen?