Microsoft 365 MKB Blog

5 winst voordelen bij goed werkplekbeheer volgens Maslow

Vraag het een willekeurige ICT-beheerder in het mkb of de zorg. Wat kost het om een moderne werkplek goed te beheren?

Dan hoor je eerst een diepe zucht. Gevolgd door een lange opsomming van kosten. Computers, licenties, software, technisch onderhoud, ondersteuning. Binnen een paar minuten heeft de online werkplek een behoorlijk prijskaartje.

Natuurlijk, goed werkplekbeheer kost geld. Maar draai het eens om: wat kost het als uw ICT een aantal dagen plat ligt? 

Veel interessanter is het daarom om te kijken naar het resultaat van de kosten: wat levert werkplekbeheer op? Een professionele werkplek staat voor efficiëntie, productiviteit en gemak. Dat leidt als eerste resultaat tot tevreden medewerkers en eindigt bij een succesvolle, bloeiende organisatie.

Hoe dat zit, leest u in dit blog. Over de winsten van werken in de cloud, een goede werkplek en effectief werkplekbeheer.

 

Maslow en werkplekbeheer?

Winst uit werkplekbeheer begint dus bij tevreden medewerkers. Maslow wist dat 80 jaar geleden al: mensen krijgen voldoening als aan vijf universele behoeftes wordt voldaan. Hij illustreerde dat met een piramide: de bekende piramide van Maslow.

 

  undefined

 

Wat geldt voor mensen in het algemeen, geldt ook voor medewerkers. Hoe beter, fijner, prettiger hun werk(plek) geregeld is, hoe lekkerder ze in hun vel zitten. Goed werkplekbeheer grijpt in op alle lagen van Maslows piramide. 

Op de lagere, meer fundamentele niveaus van de piramide zorgt een goed beheerde werkplek voor toegang tot alles wat medewerkers nodig hebben voor hun werk. Daardoor voelen ze zich veilig, comfortabel en op hun gemak.

Op de hogere niveaus speelt werkplekbeheer een belangrijke rol bij zelfrespect, groepsdynamiek en arbeidsmotivatie. Medewerkers willen zich vol op hun taak kunnen richten, samenwerken aan doelen en zich waardevol en gewaardeerd voelen. Dat motiveert en zorgt voor tevredenheid.

Wat medewerkers niet willen? Druk zijn met alle randvoorwaarden rondom hun werkplek. Voilà, dat is waar Maslow en werkplekbeheer samenkomen.

 

Werkplekbeheer als vliegwiel voor succes

Als je de piramide van Maslow zo over het moderne werken heen legt, ontstaat een interessant inzicht. Goed beheer van werkplekken is bijzonder lucratieve bezigheid. Het werkt als een vliegwiel voor het succes van een organisatie. 

Het ene voordeel leidt tot het andere:

Winst voordeel 1: Tevreden medewerkers
Een goed beheerde werkplek verhoogt de motivatie en productiviteit van medewerkers. Als medewerkers alles hebben wat ze nodig hebben, voelen ze zich comfortabel. Ze werken efficiënter en hebben plezier in hun werk.

Gevolg? Enthousiaste, tevreden medewerkers.

Winst voordeel 2: Tevreden klanten
Onderzoek laat zien dat tevreden medewerkers leiden tot tevreden klanten. Als medewerkers effectief werken en klanten snel kunnen helpen, stijgt de klanttevredenheid. Een goed beheerde werkplek is dus goed voor de klant.

Winst voordeel 3: Meer omzet
Op hun beurt zijn tevreden klanten loyale klanten. Ze schrijven goede reviews en vertellen anderen over hun goede ervaring. Dat werkt goed voor uw reputatie. Volop winst hier: terugkerende klanten, nieuwe klanten, een hogere omzet en meer zakelijke kansen.

Winst voordeel 4: Lagere personeelskosten
Een positief imago en goed werkplekbeheer hebben positieve gevolgen voor HR. Tevreden medewerkers zijn loyaal en minder vaak ziek. Er is minder verloop en het is gemakkelijker om nieuwe medewerkers te werven. Minder verloop en makkelijker werven: pure winst in tijden van personeelskrapte.

Winst voordeel 5: Terugverdiende investeringen
En dan is er de terugverdientijd. Na verloop van tijd gaat de investering in werkplekbeheer zich terugbetalen. Dat is het resultaat van productievere medewerkers en efficiënter gebruik van cloud oplossingen en -tools.

Het gevolg? Hoger rendement op middelen en lagere IT-kosten.

Het vliegwiel draait op volle snelheid. Deze afbeelding uit het onderzoek hierboven vat het nog eens overzichtelijk samen:

Invloed goed werkplekbeheer op medewerkerstevredenheid, klanttevredenheid en winst

Goed werkplekbeheer: winstpakker of kostenplaats?

Dit blog begon met de vraag ‘wat levert goed beheer van werkplekken op?’. Tien tegen één dat ook uw eerste gedachte niet uitging naar ‘winst’ of ‘groei’.

Natuurlijk, een online werkomgeving in de cloud kan niet zonder:

  • Hardware en software: de basis om te kunnen werken.
  • Cloudtoegang: technologie als VPN’s, routers, cloud-diensten.
  • Communicatie: samenwerken via intranet, videoconferenties en chatapplicaties.
  • IT beveiliging: firewalls, antivirussoftware, tweestapsverificatie tegen hacken, datalekken en andere cyberaanvallen.
  • Support: technische ondersteuning via een IT-afdeling of helpdesk.
  • Scholing: training en scholing rondom hardware, software, cybersecurity en productiviteit.

 

Dat kost geld, maar levert vervolgens klinkend voordeel op voor werknemers, klanten en de organisatie. Of u nu denkt aan werkplekbeheer uitbesteden of outsourcing naar een externe leverancier of het in eigen hand houdt.

Dus: wat is werkplekbeheer voor uw organisatie? Winstpakker of kostenplaats? Het antwoord is aan u.

Tip 1: Een online werkplek… zorgt voor flexibiliteit en mobiliteit 

Eén van de belangrijkste voordelen van een goede moderne werkplek in de cloud is de flexibiliteit en mobiliteit die zorgmedewerkers erdoor krijgen.

In traditionele werkomgevingen hebben medewerkers één fysieke werkplek. Hoe anders is dat met een online werkplek. Een werkplek in de cloud, die overal gelijk is, waar een zorgmedewerker ook werkt of is. Alle applicaties, tools en gegevens zijn altijd beschikbaar en werken precies zoals verwacht. 

Dat lijkt vooral efficiënt voor afstandswerkers. Maar ook interne zorgmedewerkers ervaren veel meer efficiëntie en gemak door het werken in de cloud. Op een afdeling delen verschillende medewerkers vaak dezelfde computer. Is die werkplek in de cloud? Dan logt ieder met persoonlijke gegevens simpel en snel in op haar eigen online werkplek.

Tips & tricks in ICT

Gflex Magazine

Bijblijven met de laatste ontwikkelingen, handige tips en ander nieuws over werkplekbeheer, de cloud, veilig werken online en ICT-beheer?

Dat kan met het Gflex Magazine, een regelmatige update voor iedereen die betrokken is bij ICT in het MKB, de zorg of voedingsindustrie. Lees nu de nieuwste uitgave!

Download het magazine
Gflex-Gerwin

Vragen? Bel Gerwin!

088 781 00 00
gerwin@gflex.nl

Deel deze blog

Vraag stellen?