Kennisbank - Gflex

Hoe kiest u de juiste cybersecurity partner voor uw zorginstelling?

Geschreven door Gerwin Eersen | Oct 3, 2024 8:03:59 AM

U wilt een goede ICT-partner die uw zorginstelling beschermt tegen cybercrime. Maar hoe selecteert u de juiste partner en waar moet u op letten? Met de tips in dit artikel kunt u zich goed voorbereiden. Zo voorkomt u dat u in zee gaat met een partner die uiteindelijk toch niet bij u past.

Waarom de juiste cybersecurity partner zo belangrijk is

De gevolgen van een verkeerde keuze kunnen enorm zijn. Een partner zonder de juiste expertise kan leiden tot zwakke plekken in uw beveiliging, waardoor patiëntgegevens in gevaar komen. Dat kan niet alleen leiden tot reputatieschade, maar ook juridische en financiële gevolgen hebben, zoals boetes voor het niet naleven van de wetgeving over gegevensbescherming. Het kiezen van een ervaren en betrouwbare cybersecurity partner is daarom van groot belang voor de continuïteit en veiligheid van uw zorginstelling.

Maar dat niet alleen: het gaat ook om vertrouwen

Uw cybersecurity in handen leggen van een ICT-partner vraagt om een hoge mate van vertrouwen. Het is net als patiënten die op hun chirurg moeten kunnen vertrouwen. Zij kunnen onmogelijk alle details overzien en de chirurg bij elke stap controleren. Maar ze vertrouwen erop dat de chirurg de kennis, ervaring en precisie heeft om de operatie succesvol uit te voeren. Zo moet u ook kunnen vertrouwen op uw cybersecurity partner om uw systemen te beschermen en de juiste stappen te nemen voor uw cyberveiligheid.

6 criteria voor het selecteren van een betrouwbare cybersecurity partner

Waar moet u op letten als u een ICT-partner selecteert om uw zorginstelling te beschermen tegen cybercrime? We hebben de belangrijkste punten voor u samengevat in zes criteria. 

1.     Ervaring en expertise

Een van de eerste dingen om op te letten, is de ervaring en expertise van de potentiële partner. Het is belangrijk dat zij een ruime staat van dienst hebben in cybersecurity en specifiek ervaring hebben met zorginstellingen. Dit betekent dat zij bekend moeten zijn met de unieke uitdagingen en bedreigingen in de zorgsector, evenals de relevante wetgeving zoals de NEN7510, de NIS2 en de AVG.

Vragen die u kunt stellen:

  • Hoeveel jaar is het bedrijf actief in de cybersecurity?

  • Hebben zij ervaring met zorginstellingen en welke specifieke cases kunnen zij delen?

  • Heeft het bedrijf ervaring met de beveiliging van medische apparatuur?

  • Wordt er voor specifieke onderdelen van cybersecurity samengewerkt met specialisten?


2.     Certificeringen en compliance

Een betrouwbare cybersecurity partner beschikt over de juiste certificeringen die hun competentie en toewijding aan hoge beveiligingsnormen aantonen. Certificeringen zoals ISO 27001 zijn essentieel. Verder moet de partner aantoonbaar voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming, zoals de AVG en NIS2-richtlijnen. Dit garandeert dat zij u kunnen helpen om aan uw wettelijke verplichtingen te voldoen.

Vragen die u kunt stellen:

  • Heeft het bedrijf relevante certificeringen, zoals ISO 27001 en NEN7510?

  • Hoe zorgen zij ervoor dat hun diensten voldoen aan de zorgspecifieke wet- en regelgeving?

3.     Aansluiting op uw manier van werken

Ook de manier van werken van de cybersecurity partner moet aansluiten op die van uw organisatie. In de zorg wordt vaak 24/7 gewerkt, wat betekent dat systemen continu beschikbaar moeten zijn en dat er geen ruimte is voor onderbrekingen in de toegang tot patiëntgegevens.

  • Welke support biedt het bedrijf?

  • Is er 24/7 bereikbaarheid voor supportvragen en calamiteiten?

  • Begeleidt het bedrijf u ook bij het bewust maken van medewerkers van veilig gedrag?

4.     Diensten en maatwerk

Uw zorginstelling heeft unieke behoeften als het gaat om cybersecurity. Het is daarom belangrijk dat een potentiële partner diensten aanbiedt die aansluiten bij de specifieke risico's en behoeften van uw organisatie. Kijk naar de diensten die worden aangeboden, zoals risicobeheer, beveiligingsaudits en proactieve monitoring. Een goede partner biedt maatwerkoplossingen en is flexibel genoeg om zijn aanpak af te stemmen op uw organisatie.

Vragen die u kunt stellen:

  • Welke diensten biedt het bedrijf aan? Zijn deze gericht op de zorgsector?

  • Biedt het bedrijf maatwerkoplossingen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van uw instelling?

5.     Proactieve beveiliging

Een goede partner wacht niet tot een probleem zich voordoet, maar neemt proactieve maatregelen om cyberaanvallen te voorkomen. Dit omvat continue monitoring van uw systemen, regelmatige updates en het implementeren van preventieve maatregelen zoals tweefactor-authenticatie en encryptie. Een proactieve aanpak helpt om aanvallen te detecteren en te neutraliseren voordat ze schade kunnen aanrichten.

Vragen die u kunt stellen:

  • Welke maatregelen neemt het bedrijf om u te beschermen tegen cybercrime?

  • Is er sprake van een proactieve aanpak en welke vorm van monitoring past het bedrijf toe?

  • Hoe vaak worden updates doorgevoerd?

6.     Kennisontwikkeling en beveiligingsaudits

De dreigingen in het cyberlandschap veranderen voortdurend en een betrouwbare partner blijft op de hoogte van deze ontwikkelingen. Een goede partner voert regelmatige beveiligingsaudits uit om te controleren of uw systemen nog voldoen aan de nieuwste normen en wetgeving. Daarnaast zorgen zij doorlopend voor updates en verbeteringen om uw instelling te beschermen tegen nieuwe bedreigingen.

Vragen die u kunt stellen:

  • Hoe blijven zij op de hoogte van de nieuwste cyberdreigingen?

  • Hoe vaak voeren zij beveiligingsaudits uit?

  • Worden ook de back-ups getest en gemonitord?

Hoe kunt u de betrouwbaarheid beoordelen?

Iedereen zegt natuurlijk dat het goed voor elkaar is, maar hoe weet u of ze echt betrouwbaar zijn? De reputatie van een cybersecurity partner is een goede graadmeter voor hun betrouwbaarheid. Zoek naar ervaringen van andere zorginstellingen die met de partner hebben gewerkt. Een bedrijf met een goede reputatie zal open zijn over hun eerdere werk en referenties kunnen verstrekken van tevreden klanten.

Vragen die u kunt stellen:

  • Kan het bedrijf referenties of case studies delen van vergelijkbare organisaties?

  • Wat zeggen andere zorginstellingen over hun ervaringen met deze partner?

Tot slot: de klik

Natuurlijk is het uiteindelijk van belang om een goede klik te hebben met de partner die u kiest. U gaat met elkaar samenwerken en uw medewerkers krijgen te maken met hun medewerkers. Dan is het dus prettig als u ook qua organisatiecultuur bij elkaar past. Zo vinden wij het bijvoorbeeld belangrijk om geen ICT-jargon te gebruiken, maar alles in normaal Nederlands uit te leggen. Of medewerkers nu digibeet of digifreak zijn, ze krijgen onze persoonlijke ondersteuning zodat zij weer vlot verder kunnen.

Meer weten over onze aanpak? Lees dan verder: Cybersecurity: met Gflex als ICT-partner heeft uw zorginstelling het goed voor elkaar

Uw cybersecurity in goede handen

Het kiezen van de juiste cybersecurity partner is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de veiligheid van uw zorginstelling. Door te letten op de ervaring, certificeringen, diensten en reputatie van een potentiële partner, kunt u ervoor zorgen dat u de juiste keuze maakt. Een goede partner biedt proactieve oplossingen, regelmatige audits en aanpassingen om ervoor te zorgen dat uw zorginstelling altijd goed beschermd is.

Kennismaken?

Wilt u onze antwoorden weten op de vragen uit dit artikel? Als u ons laat weten wanneer het u schikt, dan plannen we een afspraak in. Dan kunt u ons eens goed aan de tand voelen en kijken of het klikt.