Kennisbank - Gflex

De cybersecurity van uw zorginstelling verbeteren? Zo pakt u het aan

Geschreven door Gerwin Eersen | Sep 27, 2024 8:22:54 AM

Hoe zorgt u ervoor dat uw zorginstelling voldoet aan de huidige cybersecurity eisen? Hoe houdt u patiëntgegevens veilig en voorkomt u een cyberincident?

In de zorgsector draait alles om het welzijn van patiënten. Uw zorginstelling verwerkt daarvoor dagelijks een enorme hoeveelheid gevoelige informatie. Cybercriminelen richten zich steeds vaker op de zorgsector, omdat de waarde van dergelijke data enorm is.

Natuurlijk wilt u dat uw zorginstelling de cybersecurity goed op orde heeft. Maar hoe pakt u dat aan? In dit artikel geven we u vijf tips om effectief aan de slag te gaan.

Cyberaanvallen op zorginstellingen hebben grote gevolgen

Cyberincidenten kunnen grote gevolgen hebben. Denk aan ransomware-aanvallen waarbij systemen worden gegijzeld. Een dergelijke aanval kan leiden tot vertragingen in patiëntenzorg, verlies van vertrouwen en reputatieschade.

De gevolgen strekken verder dan uw eigen organisatie. De privacy, veiligheid en de gezondheid van mensen staat op het spel. Daarom bemoeit ook de overheid zich ermee. Afgelopen jaren is de regelgeving binnen Europa aangescherpt (de NIS2), om de cyberbeveiliging en weerbaarheid van essentiële diensten te verbeteren. Voldoet u niet aan de regelgeving dan kunt u zware boetes opgelegd krijgen.

Cybersecurity: luxe of noodzaak?

Stichting Z-CERT doet jaarlijks onderzoek naar het cybersecurity dreigingsbeeld voor de zorg. Het aantal ransomware-incidenten in de zorg neemt wereldwijd fors toe. Z-CERT rapporteert een toename van 73 procent van incidenten die gepubliceerd werden op datalekwebsites in 2023 ten opzichte van 2022. Domotica vormt daarbij een relatief nieuwe kwetsbaarheid. Zo was er een ransomware-aanval bij een leverancier van alarmknoppen, waarbij de communicatie tussen de knoppen en de meldkamer verstoord werd.  

Er wordt vaak gezegd: het is niet de vraag of u slachtoffer wordt van cybercrime, maar wanneer. Investeren in een sterke cybersecurity-strategie is daarom geen overbodige luxe. Het is noodzakelijk om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen.

3 redenen om te investeren in degelijke cybersecurity

Kort samengevat zijn er drie belangrijke redenen waarom cybersecurity essentieel is voor zorginstellingen:

  1. Het beschermen van gevoelige informatie, van medische dossiers tot persoonlijke gegevens.

  2. Het waarborgen van de continuïteit van de zorgprocessen.

  3. Voldoen aan de huidige en toekomstige wet- en regelgeving.

Hoe kunt u effectief beginnen met het verbeteren van de cybersecurity?

Om te voorkomen dat uw organisatie slachtoffer wordt van cybercrime, moet cybersecurity een prioriteit zijn. Maar waar te beginnen? We geven u vijf tips om uw cybersecurity te verbeteren en te zorgen dat u up-to-date bent.

Vijf tips voor een effectieve cybersecurity in de zorg

1.     Zorg dat u de wet- en regelgeving kent

Als zorginstelling moet u voldoen aan de juiste normen, zoals de NIS2-richtlijnen en de NEN7510. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de meest actuele wet- en regelgeving en dat u beveiligingsprocessen hierop aanpast. Uiteraard kan uw ICT-partner u hierin adviseren.

In 2023 is onze overheid gestart met het omzetten van nieuwe Europese richtlijnen, de NIS2, naar nationale wetgeving in de vorm van de Cyberbeveiligingswet (Cbw). Eind 2024 zal hierover meer duidelijkheid komen, maar de Rijksoverheid adviseert organisaties om niet af te wachten en nu al in actie te komen.

Met de invoering van de NIS2 worden zorginstellingen nog meer verplicht om te zorgen voor adequate cybersecuritymaatregelen en de meldingsplichten in acht te nemen. Het niet naleven ervan kan tot flinke boetes leiden. De NIS2 geeft organisaties ook een ketenverantwoordelijkheid. Dit betekent dat u niet alleen verantwoordelijk bent voor uw eigen beveiliging, maar ook voor die van de leveranciers waar u mee samenwerkt.

2.     Stel een cybersecurity plan op

Het opstellen van een gedegen cybersecurity plan vormt de basis voor een georganiseerde, proactieve aanpak van cybersecurity. In dit beveiligingsplan beschrijft u:

  • Welke maatregelen u neemt om data te beschermen.

  • Welke processen en technologieën u gebruikt, waarmee u voldoet aan de wet- en regelgeving.

  • Hoe u omgaat met incidenten.

Het plan moet regelmatig worden geëvalueerd en aangepast aan nieuwe dreigingen. Voer bovendien periodieke beveiligingsaudits uit om te zorgen dat uw systemen up-to-date blijven. Vergeet daarbij niet om leveranciers mee te nemen in uw analyses.

3.     Voorkom gaten of overlap in de maatregelen die u neemt

Er zijn verschillende wetten en regels om aan te voldoen en soms is er overlap tussen de benodigde risicoanalyses en maatregelen. Voor u het weet bent u dubbel werk aan het doen en is er een overlap in maatregelen. Of ziet u juist iets over het hoofd. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een integrale aanpak. Een goede ICT-partner kan u helpen om het grote plaatje te zien en te voorkomen dat u te veel of te weinig doet.

Wilt u meer weten over de verschillende maatregelen die u kunt treffen? Lees dan ook het artikel Cybercrime in de zorg: wat u moet weten en hoe u uw zorginstelling beschermt.

4.     Besteed aandacht aan de bewustwording van medewerkers

Het personeel vormt vaak de eerste verdedigingslinie tegen cyberdreigingen. Zorg ervoor dat medewerkers zich bewust zijn van de gevaren, zoals phishing en ransomware, door middel van regelmatige trainingen en updates. Creëer een cultuur waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt voor gegevensbescherming, zodat risico’s worden geminimaliseerd.

5.     Schakel experts in

Cybersecurity is een complex vakgebied dat voortdurende aandacht vereist. Door samen te werken met experts zoals Gflex, profiteert u van specialistische kennis en ervaring. Gflex kan uw organisatie helpen bij het opzetten, implementeren en onderhouden van een effectieve cybersecuritystrategie die specifiek is afgestemd op de behoeften van uw zorginstelling. Hiermee zorgt u ervoor dat u altijd goed voorbereid bent op mogelijke dreigingen.

Goede cybersecurity is een continu proces

Het waarborgen van goede cybersecurity is een continu proces. Door te investeren in bewustwording, naleving van wet- en regelgeving, en het regelmatig bijwerken van uw cybersecuritystrategie, houdt u patiëntgegevens veilig en voorkomt u schade aan uw organisatie.

Hoe goed staat u ervoor?

Misschien denkt u na het lezen van dit artikel: tsja, hoe staan wij er precies voor? Ongetwijfeld heeft u bepaalde zaken geregeld, maar is het genoeg? Neemt u de juiste maatregelen en geeft u niet onnodig geld uit aan de verkeerde maatregelen? Blijf niet rondlopen met uw vragen, maar neem contact met ons op. Wij kijken met u mee en geven u ons advies. Eerlijk en vrijblijvend.