Iedere week schrijft Gflex iets over het nieuwe besturingssysteem van Windows; Windows 10. Deze week willen we inzoomen op het vernieuwde onderdeel “instellingen”. Het nieuwe menu is gebruikersvriendelijker. Toch vinden we in het instellingen menu veel functionaliteiten die eerder ook al bestonden, maar voorheen was dit te vinden onder “Configuratiescherm”.

Gebruikersvriendelijke instellingen

Windows 10 is in verschillende opzichten gebruikersvriendelijker geworden. Zo zijn de iconen van Windows erg ‘plat’. Weinig 3D effecten. Dit vinden veel mensen rustiger ogen. Daarnaast is ook de benaming van veel onderdelen verandert. Bijvoorbeeld “Configuratiescherm” heet nu “Instellingen”. Het onderdeel “Configuratiescherm” schrikt af. Mensen zijn bang dat zij problemen veroorzaken met de computer. Bij “Instellingen” denken mensen aan simpele knopjes. Aan en uit. Geen ingewikkelde benamingen als resolutie en netwerkadapters.

Configuratiescherm Windows 7 naast Instellingen Windows 10

configuratiescherm

Het configuratiescherm in Windows 7

instellingen-windows-10

Het instellingen menu in Windows 10

Het onderdeel Instellingen van Windows 10 oogt veel overzichtelijker dan de vele kleurrijke pictogrammen in het configuratiescherm van Windows 7.

Zoeken naar instellingen

Nieuw binnen Windows 10 is, is dat je binnen het onderdeel instellingen, makkelijk op zoek kan naar verschillende instellingen. Door een deel van het woord in te typen, verschijnen verschillende onderdelen met dat zoekwoord.
Als voorbeeld het woord: Energie toont onderstaand resultaat:
energie

Beeldscherm instellingen

Als voorbeeld van de instellingen pakken we de beeldscherm instellingen erbij. We krijgen een scherm met vooral vooral knoppen en schuiven.

Om de grootte van de letters en pictogrammen aan te passen, kan er gebruik worden gemaakt van resolutie (technisch), maar de grootte van de tekst kan ook worden aangepast met een schuiver, wat een stuk gebruikersvriendelijker is.

beeldscherm aanpassen

Daarnaast is er ook veel minder tekst op het scherm. Ondanks dat de tekst voor duidelijkheid moet zorgen, lijkt het juist mensen af te schrikken.

Willen we toch meer instellen? Dan staat er onder de knop opslaan, “Geavanceerde beeldscherminstellingen”.

geavanceerde instellingen

Het instellingenmenu benaderen

Het configuratiescherm bevond zich in Windows 7 in het startmenu aan de rechter kant. Instellingen in Windows 10 komen nog iets prominenter naar voren.
Door met je muis links onderin op het starticoon te klikken of met het toetsenbord op het Windows icoon te klikken windows toets, opent het startmenu. Instellingen staat vervolgens als 3e van onder.
instellingen

Minder instellingen?

Op het eerste gezicht, lijkt het of er veel minder ingesteld kan worden in Windows 10. We zien in principe slechts 9 knoppen:

  • Systeem. Hierin zijn Beeldscherm, meldingen, apps en Energie instellingen te beheren.
  • Apparaten. Hierin zijn externe apparaten & media te beheren als muis, toetsenbord en printers.
  • Netwerk en Internet. Toont dataverbruik, maar vanuit hier kan makkelijk worden doorgeklikt naar internet instellingen.
  • Persoonlijke instellingen, voor jouw account. Bijvoorbeeld de achtergrond, kleuren en het menu.
  • Accounts. Voor het beheren van je account en die van andere gebruikers.
  • Tijd en taal. Hieronder vallen datum & tijd, regio & taal en spraak instellingen.
  • Toegankelijkheid zijn diverse ondersteunende onderdelen, zoals lettergrootte, contrast en vergrootglas.
  • Privacy over hoe Windows met jouw identiteit omgaat. Denk aan locatie instellingen en eventueel cameragebruik.
  • Bijwerken en beveiliging.Hieronder vallen Windows Update, herstel, back-up en beveiliging.

Toch zitten alle onderdelen die in Windows 7 & 8 zitten, ook in Windows 10 verwerkt. De functionaliteiten zitten allemaal verstopt achter andere functionaliteiten. Dit maakt het allemaal een stuk overzichtelijker.

Gemakkelijke basis

Gflex ziet dat het beheren van de computer steeds gemakkelijker wordt. Een aantal jaar geleden was Gflex nog veel meer bezig met het ondersteunen op het gebied van configuratie en instellen van bijvoorbeeld een e-mail account of een gebruikersaccount.

Door de ontwikkeling van Windows, wordt de basis voor de gebruiker gemakkelijker!

Toch zien wij aan de andere kant ook meer problemen ontstaan. Steeds vaker zien wij compatibiliteitsproblemen. Verschillende programma’s zitten elkaar bijvoorbeeld in de weg, waardoor bepaalde functionaliteiten niet werken. Gflex houdt zijn ogen open voor deze verschuivingen en ontwikkelt zich daar in mee. Daarom is Gflex al 15 jaar de computerzaak die voor ieder probleem een oplossing heeft!

Meer info over Windows 10

Gflex ligt verschillende nieuwe onderdelen van Windows 10 uit. Eerder schreven we al over de volgende onderwerpen:

Eerste ervaringen Windows 10
Vernieuwd startmenu Windows 10
Slimmer en sneller zoeken
Meerdere bureaubladen

Klik op het onderwerp voor het hele artikel.