Windows 10 uitgelicht: Meerdere bureaubladen

Een nieuwe onderdeel binnen Windows 10 is de mogelijkheid voor meerdere bureaubladen. Als u twee beeldschermen heeft, denkt u misschien: ik heb toch ook meerdere bureaubladen? Toch bedoelen wij iets anders. Deze functionaliteit zit ‘verstopt’ onder een andere functionaliteit, namelijk de taakweergave. In dit artikel lichten we deze nieuwe functionaliteit uit.

In de taakbalk (het onderste menu van het besturingssysteem) staat bij Windows 10 een icoon waarbij 3 rechthoeken naast elkaar staan. Wanneer hier op wordt geklikt, worden alle geopend vensters en applicaties naast elkaar getoond. Op deze manier kan er makkelijk geschakeld worden tussen programma’s. Via dit overzicht kunnen de programma’s ook makkelijk worden gesloten. Door met de muis over het programma te gaan, komt er rechts boven in het kruisje te staan.

Deze weergave zal voor veel mensen met een smartphone bekend voorkomen. Smartphones hebben ook een knop waarmee de geopende apps gemakkelijk naast elkaar of boven elkaar weergegeven kunnen worden. De afgelopen jaren werd er regelmatig gesproken over één besturingssysteem voor Windows computers en Windows telefoons. Ook deze functionaliteit brengt deze apparaten weer een stukje dichter bij elkaar.

1
2
3
4
5
1

Via onderstaand icoon zullen openstaande vensters getoond worden.

2

De verschillende vensters die op dit moment geopend zijn.

3

Gaat u met uw muis over een programma die geopend is? Dan verschijnt er hier een kruisje.

4

Hier ziet u de verschillende bureaubladen.

5

Even al uw huidige programma’s buiten beeld? Klik op “Bureaublad toevoegen”.

Meerdere bureaubladen

Onderaan het beeld, net boven de taakbalk, zien we Bureaublad 1 en Bureaublad 2. Door te schakelen van bureaublad 1 naar bureaublad 2, zien we een taakbalk waarop geen programma’s zichtbaar zijn. Alle programma’s lijken op het eerste gezicht gesloten, maar door op dezelfde manier terug te schakelen naar bureaublad 1, zijn alle Apps weer zichtbaar.

Nu denk je misschien; je kunt toch ook de programma’s afsluiten als je het niet meer gebruikt? Dat klopt, maar de kracht zit hem in het later weer kunnen gebruiken.

Vooral voor laptop gebruikers zal dit een mooie functionaliteit zijn. Als voorbeeld: als je jouw computer gebruikt voor meerdere situaties, bijvoorbeeld werk en privé, kan je makkelijk schakelen. Je hebt één privé-omgeving (lees: bureaublad), en één werkomgeving. Als je om 5 uur klaar bent met werken, kan je alles open laten staan. Met twee klikken heb je al je werk ‘afgesloten’ en ben je in je eigen omgeving.

Wij zijn zeer benieuwd hoe deze functionaliteit zich in de toekomst gaat ontwikkelen en met andere apparaten als bijvoorbeeld een Windows Phone (smartphone van Windows) en Windows Surface (Windows Tablet) zal samenwerken. Mogelijk kan over een tijdje ook op die apparaten tussen dezelfde bureaubladen worden geschakeld.

Meer info over Windows 10

Gflex ligt de komende tijd verschillende nieuwe onderdelen van Windows 10 uit. Eerder schreven we al over de volgende onderwerpen:

Eerste ervaringen Windows 10
Vernieuwd startmenu Windows 10
Slimmer en sneller zoeken

Klik op het onderwerp voor het hele artikel.

In het volgende artikel nemen we een kijkje bij de instellingen, die in onze ogen een stuk gebruikersvriendelijker zijn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *