Het zoeken in Windows naar bestanden en media is door de jaren heen bij verschillende besturingssystemen telkens een stukje verbeterd. Misschien kan je het hondje in Windows XP nog herinneren? Vanaf Windows XP zijn er verschillende oplossingen geweest voor het zoeken. Binnen Windows 10 werkt dit aardig goed! In dit bericht laten we zien hoe zoeken binnen Windows 10 werkt.

Het zoeken kan net als bij Windows 7 via het startmenu (links onder in uw scherm). windows logo

Ondanks dat we niet direct de zoekbalk zien in het startmenu, kunnen we wel direct beginnen met typen. Als voorbeeld typen wij Internet. internet

Er zijn meerdere programma’s en bestanden die met Internet beginnen. Toch ‘snapt’ Windows 10 waar wij naar opzoek zijn. Door op enter te drukken, wordt het programma of bestand wat bovenaan de lijst staat, gestart. In dit geval is dat Internet Explorer.

internet explorer

Op het toetsenbord staat ongeveer een zelfde Windows logo als het startmenu. Door deze toets in te drukken, wordt het startmenu geopend.

windows toets

Het voordeel hiervan is, is dat mensen die het fijn vinden om met het toetsenbord te werken, een programma met een paar toetsen kunnen opstarten, namelijk het Windows Logo, gevolgd door de eerste paar letters en vervolgens de Enter toets.

Bekijk de video hoe u makkelijk kunt zoeken in Windows 10.

Extra zoekknop in taakbalk

Naast het zoeken via het startmenu, kan er ook gezocht worden via de loop die naast het start menu icoon staat.zoek icoon

Deze zoekfunctie is dus overbodig, als je weet dat je ook via het startmenu kan zoeken. Voor gebruikers die visueel zijn ingesteld en graag met de muis werken, is dit wel een goed en duidelijk alternatief.

Tekst in een bestand zoeken

Ook het zoeken naar tekst in een bestand werkt prima! We starten op dezelfde manier als het zoeken naar een bestand. Als voorbeeld zoeken wij naar de tekst “Zoeken naar tekst in een presentatie!”, kan Windows 10 in eerste instantie geen bestanden vinden. Wel komt er direct de mogelijkheid Zoeken in mijn spullen naar voren. Deze is direct geselecteerd, dus als we nogmaals op enter drukken, gaat Windows 10 direct de inhoud van allerlei bestanden doorzoeken.

verder zoeken win10

Onderaan het startmenu komt bij iedere opdracht het onderdeel Zoeken in mijn spullen te staan.

verder zoeken 2 win10

Het resultaat van de zoeken in spullen:

zoeken

Zoekfunctionaliteit verschillende besturingssystemen

Hieronder hebben wij de zoekfunctionaliteit van de verschillende besturingssystemen naast elkaar geplaatst.

Klik op de foto voor een vergrootte versie.

Windows 10 kenmerkt zich vooral door de platte iconen. Er is veel minder opmaak. Deze trend zien we de laatste tijd steeds meer. Niet alleen bij Windows, maar ook bij bijvoorbeeld concurrent Apple.

Meer info over Windows 10

Gflex ligt de komende tijd verschillende nieuwe onderdelen van Windows 10 uit. Eerder schreven we al over de volgende onderwerpen:

Eerste ervaringen Windows 10
Vernieuwd startmenu Windows 10
Klik op het onderwerp voor het hele artikel.

In het volgende artikel nemen we het onderdeel ‘bureaublad’ onder de loep.