Wanneer ben je veilig op internet?

Digitaliseren van data is erg populair. Het zoeken naar data wordt makkelijker doordat informatie digitaal staat. Foto’s staan tegenwoordig allemaal op de computer die in verbinding staat met internet. Hierdoor is alles makkelijk te delen en vanaf meerdere locaties te bekijken. Helaas heeft het internet ook een andere kant. Zet je data in de cloud? Dan weet je niet wie er bij kan. Ook is er kans op virussen waardoor je bestanden bijvoorbeeld onbruikbaar worden. Hoe bescherm je jezelf hiertegen? Waar moet je allemaal rekening mee houden, wil je alles buiten houden? Lees het in dit artikel.

De beste oplossing is misschien wel het simpelst. Sluit je computer af van het internet. Sluit geen externe apparaten aan. Versturen brieven via de post en zoek informatie in de bibliotheek. 20 jaar geleden was dit antwoord helemaal zo gek nog niet. Nu kijkt iedereen daar anders tegen aan. Toch willen we ons zelf beschermen. Alleen waarvoor? Wat zijn de gevolgen?

Cloud oplossingen

Er zijn tegenwoordig veel cloud oplossingen. Je kunt werken in de cloud, bestanden delen in de cloud, bestanden back-uppen in de cloud en ga maar door. Voor iedere oplossing zijn vele aanbieders. Een cloud oplossing is opzich niet verkeert. Het is alleen belangrijk om te weten; waar staat de data? En nog belangrijker, wat zijn de rechten die zij krijgen als jij je bestanden opslaat in bijvoorbeeld OneDrive of Dropbox? Wat staat er in de voorwaarden? Grote organisaties met gevoelige data werken daarom vaak bewust niet met grote cloud oplossingen. Daarnaast de vraag; kijkt de overheid mee?

Virusscanner

2014-05-05-00-20-10.Welke virusscanner is de beste en de snelste ook spyware in 1Door de vele verhalen over Cloud oplossingen, lijkt het soms dat mensen vergeten om hun eigen computer goed te beschermen. We zien veel mensen bij Gflex die gerbuik maken van een gratis virusscanner. Het nadeel van een gratis virusscanner is dat je nooit weet of je goed beveiligd bent. Geeft de virusscanner geen meldingen? Dan denk je misschien dat je geen virussen hebt. Krijg je wel virusmeldingen? Dan ben je misschien opgelucht dat je computer nog werkt en dat deze virus is tegengehouden. Helaas weet je niet wat er zich allemaal op de achtergrond speelt. Er kunnen computervirussen actief zijn die gevoelige data doorspelen.

Waarom je voor een betaalde virusscanner moet gaan is simpel: Virussen ontdekken is mensenwerk. Deze mensen willen ook graag hun boterham verdienen. Daarom hebben veel gratis virusscanners ook vaak een betaalde variant.

Internetbankieren

Een goed beveiligde computer is essentieel voor als je internetbankiert. Je weet namelijk niet of er iemand meekijkt of je geinfecteerd bent met een virus. Hierboven noemde we het al, namelijk een virusscanner, maar bij internetbankieren en online betalen zijn er meer punten om rekening mee te houden.
Controleer het slotje in je browser. Dit heet ook wel het certificaat. Is er geen certificaat? Klik alles dan weg! Iedere bank maakt gebruik van een certificaat.
Krijg je mail over een betaling? Controleer dan of de afzender ook daadwerkelijk deze mail heeft gestuurt. Bel desnoods even naar het bedrijf door zelf te zoeken op het internet naar het nummer. Zo voorkom je dat je naar het telefoonnummer van de hackende partij belt.
Klopt het dat er een rekening open staat bij die partij? Controleer dan ook het rekeningnummer dat erbij staat vermeld. Veel grote bedrijven hebben hun rekeningnumme op de website vermeld. Als je dus dit intypt in Google, zal de website van de betreffende partij naar voren komen. Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat er iets niet pluis is.
Bestel je iets via een webshop? Controleer dan het domein. Ook al denk jij iets te bestellen op bol.com of een andere webshop, controleer of het niet gaat om een nagemaakte website. Is het via een onbekende webshop? Zoek dan eerst naar ervaringen op internet van anderen die daar producten hebben besteld.

Netwerk beveiligen

Een computer staat in verbinding met het internet en heeft vaak ook een directe verbinding met andere apparaten in het netwerk. De beveiliging met apparaten in het netwerk is minder sterk dan met apparaten buiten het netwerk. Deze computers vertrouwen elkaar. Dit is voor hackers een uitgelezen kans om (grote) bedrijven binnen te komen. Een werkstation is mogelijk veel makkelijker binnen te dringen vanaf een server, maar vanaf het werkstation is er mogelijk wel een weg naar de server. Het virus verspreid zich dus door het netwerk van het bedrijf of door het thuisnetwerk.

Het is hierbij belangrijk om niet alleen de computer goed te beveiligen, maar ook bij de basis, namelijk de modems/routers al de juiste beveiliging toe te passen.

Wifi verbinding

imgresDe meeste mensen hebben tegenwoordig een Wifi verbinding thuis om zo met hun smartphone op internet te kunnen. Deze wifi verbinding is vaak wel beveiligd met een wachtwoord. Er zit veel verschil tussen de encryptie van de typen wachtwoorden. Helaas is dit standaard bij veel routers niet veilig. Daarnaast is het standaard wachtwoord vaak makkelijk te hacken, omdat deze bijvoorbeeld gekoppeld is aan de naam van het netwerk.

Sterke wachtwoorden

Naast de computer, hebben veel mensen ook gevoelige data op internet staan. Als voorbeeld de e-maill. Ondanks dat deze via software als Outlook of Windows Live Mail wordt ontvangen, is de mail vaak ook te bekijken via het internet. Het is hierbij belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben. Bij een sterk wachtwoord is het niet alleen belangrijk dat je letters, cijfers en tekens gebruikt, ook de lengte is zeer bepalend voor de sterkte van het wachtwoord.

Open Wifi netwerken

Op veel plekken in Nederland zijn gratis open Wifi netwerken. Handig voor als je geen mobiele dataverbinding hebt. Op die manier kan je toch nog even Facebook checken. Het imagesrisico van open wifi netwerken is dat iedereen er verbinding mee kan maken en met de juiste programma’s alles kan afsluisteren wat over het netwerk wordt verstuurt. Gelukkig zijn veel websites tegenwoordig beveiligd met een encryptie, maar geef toe, wie controleert of er een beveiligde verbinding met Facebook is?

Social Media

Veel mensen zitten tegenwoordig op social media en posten daarop berichten. Vaak zijn deze berichten alleen bedoeld voor vrienden, maar bij veel mensen kan de hele wereld meekijken. Kan dat bij jou niet? Mogelijk kunnen wel vrienden van vrienden meekijken. En dat zijn er vaak meer dan je denkt. Controleer daarom anders direct even je privacy instellingen.

Internetfilters

Het gevoel van veiligheid is bij iedereen verschillend. Kinderen zien vaak niet het gevaar. Internet is daarbij vaak een lastig punt voor ouders. Moeten we dit bespreken? Wat doet mijn kind opchats? Je kunt er over praten, maar ook is er de mogelijkheid om bepaalde filters in te stellen. Op die manier hebben kinderen geen last van de ‘grote boze wereld’ en hoeven de ouders zich geen zorgen te maken over wat hun kinderen op internet doen.

Spam mail

Veel mensen ontvangen regelmatig spam. Sommige eens per week, anderen ontvangen vele honderden spammails per dag. Veel mensen weten dat er mails in omloop zijn die persoonlijke gegevens afhandig proberen te maken en volgend daarom niet de instructies die in de mail staat. Maar ook virussen kunnen via de mail de computer binnen dringen. Dit gebeurt al wanneer de mail geopend wordt. Een spamfilter herkent deze mail en zorgt er voor dat dit niet in de inbox verschijnt.

Goede back-ups

Hoe goed jezelf ook beschermt, het kan altijd gebeuren dat je computer geinfecteert wordt door een virus. Het maken van een goede back-up is daarom zeer belangrijk. Je wilt voorkomen dat de computer crasht en bestanden niet meer bruikbaar zijn. Maar wist je dat er ook virussen zijn die al je bestanden (afbeeldingen en documenten) kunnen blokkeren? Met een beetje pech worden ook uw geback-upte bestanden geinfecteert. Het is daarom verstandig om meerdere back-ups te maken.

Hoe kan Gflex u helpen?

Gflex adviseert graag particulieren en bedrijven met het beveiligen van hun computers en netwerk. Om er voor te zorgen dat de beveiliging van de apparaten in balans is, gaan we graag met u in gesprek om te bepalen wat er voor uw situatie belangrijk is.

Gerwin
Gerwin is de spin in het web als het gaat om de IT bij Gflex. Hij weet wat er speelt op het gebied van ICT & Cloud en weet voor ieder probleem een passende oplossing te vinden.

Neem contact op

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *