De Cloud gebruiker, met laptop

We gebruiken de Cloud zonder er bij stil te staan…

Privé maken we zonder er bij stil te staan gebruik van de Cloud; social media, e-mail, foto’s van geliefden, kinderen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Alles staat in de Cloud. Vaak slechts enkel beveiligd met een gebruikersnaam en een veel te simpel wachtwoord. Maar als we privé met de meest moderne technieken in de Cloud werken, waarom blijven we zakelijk gezien dan nog achter? Best gek. Toch?

Cloud, is het echt zo spannend?

Er is nog een groot verschil tussen hoe we aan de keukentafel en op kantoor gebruik maken van de Cloud. Thuis maken we bijna achteloos gebruik van de Cloud. Ja echt. Loop maar even het volgende lijstje met mij na; waar staat uw privé e-mail? Waarschijnlijk bij Google of Microsoft. Waar bewaard u uw foto’s? Grote kans dat dit Dropbox of iCloud is. Maakt u gebruik van social media? Tja, wie niet.

En dan nu de vraag; waar denkt u dat al deze gegevens staan? Niet op een privé server in uw achtertuin. Nee, dit staat allemaal in de Cloud. De kans is groot dat uw gebruikersnaam en wachtwoord voor al deze diensten hetzelfde is. Niet echt een veilige manier om om te gaan met uw persoonlijk informatie. Maar ach ja, het lijkt ons allemaal niet zoveel uit te maken. Het is eigenlijk niet zo spannend. Tenzij het zakelijk is. Gek hé.

Van de keukentafel naar het bureau

Thuis hebben we allerlei handige snufjes om foto’s en bestanden te delen, chatgroepen om te communiceren en een datum plannen we niet meer, die prikken we. U zou toch verwachten dat we als ondernemers er alles aan zouden doen deze mogelijkheden aan te grijpen om de productiviteit van onze medewerkers te bevorderen. En dat zij de apparaten die zij thuis aan de keukentafel gebruiken ook aan hun bureau kunnen gebruiken, om zo efficiënter en slimmer te werken.

Maar vaak juist dan grijpen we terug naar de traditionele ICT-oplossingen die totaal niet op elkaar zijn afgestemd, waardoor we een spaghetti aan oplossingen creëren. Zo zullen onze medewerkers nooit de echte voordelen van de Cloud ervaren. Ja, later pas, als het te laat is. Dan krijgt u zo’n beeld van een oud opaatje die voor het eerst een smartphone vasthoudt. Dat werkt niet.

Generatiekloof wordt steeds groter

Er wordt nog volop geïnvesteerd in hardware en server op locatie, waar (een combinatie met) de Cloud vaak geeneens wordt overwogen; “dat moeten we niet”. Een grote reden hiervan is de generatiekloof die alleen maar groter lijkt te worden. Vooral de jongere generatie kijkt soms vol verbazing dat ze op het werk met minder moderne en hippe ICT-oplossingen moeten werken dan dat ze thuis gewend zijn.

Vaak botsen ze tegen de IT-managers die al jarenlang niets anders doen dan ijzer stapelen in stoffige serverruimtes en alleen argumenten hebben als de Cloud is duur en de Cloud is niet veilig. Het is een kwestie van tijd tot dat de jongere generatie hun plekken inneemt. We zullen dan verbaasd staan van in welk tempo de Cloud onze manier van werken zal gaan veranderen én verbeteren. Want ook deze IT-managers maken gewoon gebruik van de Cloud, zonder er bij stil te staan.

Vooruit kijken is regeren

Het is in deze tijd belangrijk om vooruit te kijken naar hoe onze manier van werken verandert. We maken een digitale transitie mee die niet alleen invloed heeft op onze manier van werken. Met alleen uw medewerkers te voorzien van de nieuwste laptops en hypermoderne software gaat u deze oorlog niet winnen. Het gaat ook om de achterliggende filosofie die u er als bedrijf op na houdt. Ook die filosofie moet mee veranderen in deze digitale transitie.

Veel ondernemers hebben nog geen zicht op of inzicht in de processen die slimmer en efficiënter kunnen worden ingeregeld dankzij de ICT-oplossingen die de Cloud ons in deze tijd biedt. Begrijpelijk ook. Voor veel ondernemers is ICT net als een auto; het brengt ze van A naar B, maar wat er onder de motorkap gebeurd snappen ze of interesseert ze niet. Gelukkig zijn er ICT-partijen zoals Gflex die deze ondernemers aan de hand nemen en hun begeleiden in dit proces. Want het is hard nodig.

Gflex Slim in ICT, directeur Gerwin Eersen

Loopt u ook tegen ICT-vraagstukken aan met betrekking tot de Cloud? Bel 088 781 00 50 of mail [email protected]

Ook interessant:

cloudoplosingen van Gflex
Werken in de Cloud: Anyplace, Anywhere, Anytime U ziet door de mist de wolken niet meer. Gflex helpt u wegwijs te worden in de Cloud.
ICT shoot Gerwins nieuwe assistent
Even voorstellen aan Gerwins nieuwe assistent… Gerwin: “mijn nieuwe assistent is een… robot!” Weten hoe Gerwin meer gedaan krijgt?
monitoring van uw systeem
Gflex kijkt naar de trends op het gebied van ICT en Telecom Van trends naar oplossingen, die klaar zijn voor de toekomst, zodat u er alles uit kunt halen wat er in zit.

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!