VoIP gratis bellen

Bellen via internet (VoIP). Wat is het en hoe werkt het?

De betekenis van VoIP is Voice Over Internet Protocol, of kort gezegd: bellen via internet in plaats van via de traditionele telefonie. Maar hoe werkt het nou en wat zijn de voordelen?

Bellen via internet (VoIP). Wat is het en hoe werkt het?

De betekenis van VoIP is Voice Over Internet Protocol, of kort gezegd: bellen via internet in plaats van via de traditionele telefonie.

VoIP-telefonie is in feite een stem verzenden over een digitaal netwerk. U belt dan met een veel lager tarief dan u gewend bent bij aanbieders als Ziggo, KPN of anderen. Dit is mogelijk omdat uw gesprek in heel kleine stukjes data via een server loopt.

VoIP-bellen kunt u vergelijken met Skype. Het grote verschil is alleen dat de ander dan ook Skype moet hebben, terwijl u met VoIP gewoon contact kunt opnemen met iédereen.

 

Hoe werkt VoIP nou eigenlijk?

VoIP plaatst het analoge belsignaal in een digitaal jasje en zet bij de ontvanger aan de andere kant van de lijn weer terug.

Telefoongesprekken worden in honderdsten van seconden verpakt in kleine pakketjes en aan de andere kant omgezet naar het audiosignaal (de stem). Mits u (uiteraard) een internetaansluiting hebt of kunt inloggen op een wifi-netwerk.

Wat zijn de grote voordelen van IP-telefonie?

 

Dit zijn de zes opvallendste voordelen van internetbellen:

  • IP-telefonie is een flinke besparing op uw telefoonkosten.
  • Er is geen abonnement bij een telefoonprovider nodig.
  • De geluidskwaliteit is beter.
  • Het kan gewoon met uw eigen telefoon en uw eigen telefoonnummer.
  • Het telefoonverkeer is even betrouwbaar als bij de grote Nederlandse aanbieders.
  • In bepaalde gevallen is bellen gratis.

Wel is er een speciaal apparaat voor nodig: een VoIP-toestel

 

Is VoIP bellen nou wel of niet gratis?

Veel mensen denken dat internetbellen gratis kan, net als WhatsApp of social media.

Het is gratis als twee mensen met een VoIP-toestel naar elkaar bellen. Wel zit tussen deze twee toestellen een server. Deze stuurt de kosten door naar de provider van de opgebelde persoon, met daarbij een bescheiden winstmarge. Het gaat hier dan om een lager tarief dan het traditionele bellen.

VoIP-telefonie is wél gratis als beide personen dezelfde provider hebben. Mensen met wie u veel belt zou u daarom kunnen aansporen om dezelfde provider te nemen. Ook kunt u als bedrijf kosteloos intern met elkaar bellen.

Los van deze kostenpost betaalt u voor uw internetabonnement, maar dat had u los van uw telefoniewens waarschijnlijk toch al.

 

Gflex Slim in ICT, directeur Gerwin Eersen

Vragen? Bel Gerwin op 088 781 00 50

Ook interessant:

ICT shoot Gerwins nieuwe assistent
Even voorstellen aan Gerwins nieuwe assistent… Gerwin: “mijn nieuwe assistent is een… robot!” Weten hoe Gerwin meer gedaan krijgt?
Oude telefoon ivm einde ISDN tijdperk
VoIP-specialist Caspar vertelt; vijf redenen om afscheid te nemen van ISDN Uitgebreidere mogelijkheden tegen lagere kosten.
cloudoplosingen van Gflex
Uw softwareapplicaties in de Cloud of on-premise? Staat de Cloud nog in de kinderschoenen of kan er meer dan u denkt?

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!