Voorkom diefstal van uw ICT apparatuur

Vijf tips om diefstal van uw laptop uit de auto te voorkomen

Wel zo makkelijk: even de laptop in de auto laten liggen, helaas niet zo slim. Laptops zijn erg gewild bij dieven en ze zijn vaak makkelijk op te sporen door het signaal dat ze uitzenden. Wij geven daarom vijf tips om diefstal te voorkomen én om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Wat te doen bij diefstal van uw laptop?

Hopelijk krijgt u er nooit mee te maken, maar het kan u zomaar gebeuren dat uw auto wordt gekraakt en uw laptop wordt meegenomen. Als het gaat om een zakelijke laptop, informeer dan direct uw werkgever. Inloggegevens kunnen dan worden geblokkeerd. Doe daarnaast altijd aangifte bij de politie en meld de diefstal bij de verzekeraar. Gaat u op vakantie? Zorg dan dat u van tevoren het noodnummer ergens hebt genoteerd.

Parkeer uw auto op een veilige plek

Parkeer uw auto bij voorkeur op een beveiligde parkeerplaats en mijd onverlichte en donkere parkeerplaatsen. Dit zijn de ideale omstandigheden voor een dief om zijn slag te slaan. Doe altijd de deur op slot en controleer of alle ramen volledig zijn gesloten. Dieven kunnen eenvoudig met een ijzerdraad via het raam van buitenaf de deur openen. En als laatste, maak gebruik van een autoalarm. Dit schrikt dieven af en waarschuwt omstanders als er toch iets gebeurd.

Sluit altijd de laptop af

Als u een laptop opbergt, sluit deze dan altijd af. Op deze manier voorkomt u dat dieven een signaal kunnen traceren en kunnen bepalen in welke auto wel of geen apparaten liggen. Als u de laptop hebt voorzien van een extra versleuteling zoals BitLocker, ook wel encryptie genoemd, dan kunnen dieven helemaal niet meer bij uw gegevens. Zorg er ook voor dat u de laptop of laptoptas niet in het zicht bewaard. Bewaar deze altijd in bijvoorbeeld de kofferbak en het liefst nog onder de klep bij het reservewiel. Het beste is uiteraard om de laptop helemaal niet in de auto te bewaren.

Maak altijd een back-up

Door het maken van een back-up heeft u altijd uw bestanden bij de hand. Mocht er iets gebeuren met de laptop dan heeft u gelukkig de bestanden nog. Of als u terugkomt van vakantie; dan heeft u gelukkig de foto’s nog. Een laptop is vervangbaar, maar dierbare foto’s of video’s helaas niet. Met de nieuwe dienst van Microsoft 365 kunt u eenvoudig inloggen op een andere apparaat en u kunt direct verder werken. Uw data staat dan veilig in de Cloud.

Installeer traceer software

Wij adviseren u altijd op uw laptop RMM (Remote Management & Monitoring) software van Gflex te installeren. Met deze software kunnen wij uw laptop op afstand monitoren, updates doorvoeren maar ook de laptop traceren bij diefstal. Als u aan ons doorgeeft dat de laptop is gestolen kunnen wij deze op afstand wissen. Hiermee is de laptop compleet leeg en kunnen dieven niets met uw data. Zo komen belangrijke documenten of bijvoorbeeld foto’s niet zomaar op straat te liggen. Deze kunnen wij later gewoon weer terugzetten vanuit de back-up, zodat u weer verder kunt werken.

Gflex helpt!

Dit waren ze dan, vijf tips om te voorkomen dat u straks uw laptop of bestanden kwijt bent. Is uw laptop toch gestolen? Wij adviseren u graag een nieuwe. Wilt u meer informatie over de slimme oplossingen van Gflex? Neem dan vrijblijvend contact op met Dennis de Koning via 088 781 00 28 of mail [email protected]. Dan helpen we u graag verder!

Dennis, ICT adviseur bij Gflex slim in ICT

Wilt u meer informatie over de slimme oplossingen van Gflex? Neem dan vrijblijvend contact op met Dennis de Koning via 088 781 00 28 of mail [email protected]. Dan helpen we u graag verder!

Ook interessant:

phishing nep e-mail mail fraude
Gflex helpt phishing te voorkomen. Hoe herkent u een nep e-mail? Soms ziet u direct aan een mail of dit een nep e-mail is, maar soms ook niet. Hier een aantal handige tips om phishing te voorkomen.
Hacker veilige wachtwoorden in de ICT
De 25 meest gebruikte wachtwoorden! Staat die van u er tussen? Tegenwoordig heeft u voor steeds meer zaken een wachtwoord nodig. Is uw wachtwoord veilig?
clean desk policy
5 tips voor een Clean Desk Policy! Een Clean Desk Policy voorkomt dat wachtwoorden zo maar op straat liggen.

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!