Foto van Whatsapp met hand

#@*! Mijn WhatsApp is gehackt. En nu?

Recent was het zo ver, ik werd gebeld door een klant. Paniek in de tent! De titel heeft het al verraden: WhatsApp gehackt. Dat is écht wel het laatste wat u wil. Berichten die u niet heeft geschreven worden naar uw contacten gestuurd. Tijd om snel in te grijpen dus. Gelukkig waren we er bij deze klant snel bij, maar voorkomen is beter dan genezen! We geven u een aantal tips hoe u het beste in z’n penibele situatie kan handelen en wat u kunt doen…

1.    Waarschuw uw contacten

Wat is slim om als eerste te doen? Het beste wat u als eerste kunt doen is via een andere (digitale) weg uw contacten informeren. Informeer ze over het feit dat uw WhatsApp is gehackt en dat berichten die verzonden worden, niet meer van u afkomstig zijn. Zo voorkomt u scheve gezichten, maar nog erger: zo voorkomt u andere vormen van data-lekken of de mogelijkheid dat contacten in phising trappen en geld overmaken naar u. Dat was tip één en misschien wel de belangrijkste!

 

2.    Maak een back-up

Hopsakke, alles verwijderd! Hmm… balen, ik mis nu wel alle gesprekken. Wat had ik ook alweer tegen die gezegd? Hoe laat had ik morgen met die collega afgesproken? Uiteindelijk bent u dus van de regen in de drup belandt. De volgende tip is dan ook maak een back-up van uw gesprekken. Zo voorkomt u dat u een hoop informatie kwijt bent!

 

3.    Verwijder en her-installeer de app

Hier kunnen we lang of kort over praten. Maar zorg ervoor dat u de app geheel verwijderd en dan weer opnieuw installeert. Maak gebruik van WhatsApp Web en meldt u af op alle apparaten. Maar let op: verwijderen is niet voor niets pas de derde tip. Start nooit direct met het verwijderen, want als uw geen toegang meer heeft, kunt u ook niet meer de nodige beveiligingsacties uitvoeren.

4.    Maak gebruik van 2FA

2FA staat voor twee-factor autorisatie. In het normaal Nederlands betekent dit dat er altijd een code nodig is (vanuit een externe app of apparaat) om in te kunnen loggen. Hoe u deze inregelt? Nou zo:

1.       Tik op de drie puntjes rechtsboven
2.       Tik op Instellingen
3.       Tik op Account
4.       Tik op Verificatie in twee stappen
5.       Tik op Inschakelen
6.       Typ een eigen zescijferige toegangscode in
7.       Typ nogmaals de code in

 

BonusTip:

Zet het nummer van Gflex in uw telefoon. Wanneer u ook belt*, we helpen u altijd! Dat is nou Gflex, betrouwbaar en betrokken.

*Wanneer u het nodigt acht om midden in de nacht te bellen, zijn wij genoodzaakt om taart in rekening te brengen! 😉

Gflex Slim in ICT, directeur Gerwin Eersen

Vragen? Bel Gerwin op 088 781 00 50

Ook interessant:

Overhandiging cheque voor VoIP installatie in Ermelo
Welzijn Ermelo wint Raad het Geluid van Gflex! Het geluid is geraden! Wat het was? Het doorknippen van een netwerkkabel.  
Voorkom diefstal van uw ICT apparatuur
Vijf tips om diefstal van uw laptop uit de auto te voorkomen Wel zo makkelijk: even de laptop in de auto laten liggen, maar helaas niet zo slim.
Windows update schijfruimte Microsoft
Windows kondigt nieuwe update aan; meer opslagruimte vereist Na corrupte update in oktober, reserveert Microsoft automatisch 7GB aan schijfruimte.

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!