Terugblik met Gerwin van Gflex Slim in ICT

Gerwin: Neem deze lessen uit 2020 mee in 2021!

Terugblikken is altijd goed om lessen mee te nemen uit het verleden. Het historische jaar 2020 vraagt ons duidelijke lessen te trekken voor de toekomst. Ik geef u vanuit een terugblik een aantal tips om als lessen mee te nemen:

 

Wat definieert 2020 op ICT-gebied?

Vaak lezen we in het nieuws over ICT op het moment dat het mis gaat. Want dat is nieuwswaardig. Denk aan grote hacks, falende ICT-overheidsprojecten, of als de Coronacijfers weer eens op zich laten wachten door een ICT-storing.

Maar ondanks dat we enorm getroffen worden met lockdowns en maatregelen valt de economische schade mee doordat we in Nederland vooroplopen met thuiswerken en online shoppen. Veel werk en veel bestedingen kunnen doorgaan omdat als land vooroplopen met onze ICT-infrastructuur.

Met andere woorden: onze ICT-infrastructuur was al grotendeel aanwezig om een dergelijke crisis op te vangen.

 

Wat definieert een goede ICT-infrastructuur?

In grote lijnen dwong Corona bedrijven drie belangrijke zaken goed op orde te hebben:

  1. Werken op afstand
  2. Security
  3. Flexibiliteit

1. Werken op afstand

De kans is groot dat u dit thuis leest; op uw ‘geïmproviseerde’ werkplek. Vanaf uw thuiswerkplek heeft u toegang tot de bestanden van het bedrijf, de mailserver, de programma’s en beschikt u waarschijnlijk over goede mogelijkheden om via video-bellen en chat in contact te blijven met uw collega’s en klanten.

De les: Een goede werkplek bestaat uit een bedrijfsnetwerk dat thuiswerkers volledig door laat werken in de juiste programma’s op hun goed voorziene apparaten. Waarbij beveiliging uiterst serieus genomen wordt.

2. Security

Het afgelopen jaar startte ik de serie MKB Security Tijdlijn Lessen. Waarom? Omdat de online criminaliteit enorm toenam! 2020 gaat het jaar in met een piek in digitale criminaliteit. Honderden, duizenden bedrijven hebben aan den lijve ondervonden hoe eenvoudig ze gehackt worden. Hoe eenvoudig bedrijfsbestanden gekaapt werden. Ik zet mezelf in voor een veiligere werkplek! Ik blijf hameren op het belang van de juiste security!

De les: Neem beveiliging uiterst serieus, neem altijd de juiste maatregelen, de juiste middelen in de hand en blijf up-to-date!

3. Flexibiliteit

Het jaar 2020 vroeg van iedereen, zowel persoonlijk als in werksfeer, om maximale flexibiliteit. Hetzelfde werd van bedrijven verwacht én hun ICT-omgeving. Sommige bedrijven moesten ineens enorm opschalen vanwege toegenomen vraag, andere zien zich gedwongen om in te krimpen. Ook het snel realiseren van thuiswerkplekken of het opschalen van de beveiliging vroeg om flexibiliteit.

De les: Ik denk dat de komende jaren ondernemers moeten blijven investeren in wendbaarheid om de gevolgen van deze crisis op te vangen. Grote loggen ICT-omgevingen en starre investeringen helpen daar niet bij! Investeer in flexibele en schaalbare ICT-oplossingen.

 

Tot slot

Voor ons was 2020 een jaar waarin we misschien wel onze beste vorm van dienstverlening ooit hebben bedacht en opgezet. Een vorm waarin al het beste van ICT in één duidelijk pakket gestopt wordt. Eén omgeving, één prijs, all-in ICT-voorziening van hardware, software, internet, security én support.

Dit jaar introduceren wij BLOX. Hierover later meer!

Gflex Slim in ICT, directeur Gerwin Eersen

Vragen? Bel Gerwin op 088 781 00 50

Ook interessant:

Nico Fiegen ICT adviseur bij Gflex
Eén jaar na de overname. Nico over: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” En dat is nu precies het gevoel wat me bekroop toen ik rond liep in het nieuwe bedrijf.
Sabine en Martijn bij Bomecon
Bomecon, focus door ICT-beheer uit te besteden

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!