Gflex helpt. Hoe herkent u een nepmail?

Soms is nep niet meer te herkennen van echt.

U heeft vast wel eens getwijfeld. Bij twijfel nooit oversteken, dat is een tip die u niet mag vergeten! Hier onder geven we u een aantal tips om nepmails te herkennen.

De afzender.

Controleer het adres van de afzender. De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn als die van uw bank of webwinkel, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie. Is het adres vaag of onduidelijk? Dan heeft u waarschijnlijk met een nepmail te maken. Antwoord bij twijfel nooit op de email.

De aanhef.

Wordt u met hele algemene termen, zoals ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’, aangesproken, let dan op. Bedrijven en instanties waar u klant bent, gebruiken meestal in ieder geval uw achternaam in een e-mail of weten of u een man of een vrouw bent.

Controleren van persoonsgegevens.

In veel nepmails staat het verzoek om uw persoonsgegevens ‘te controleren’, ‘bij te werken’ of ‘aan te vullen’. U moet dan op een link klikken om dit te doen. Doe dit nooit zomaar! Uw bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties vragen nooit op deze manier naar persoonsgegevens. Bel het bedrijf of de instantie liever eerst op om te controleren of ze de e-mail wel zelf hebben verstuurd. Gebruik hiervoor nooit de contactgegevens in de e-mail, maar zoek deze zelf op.

 

 

Taalgebruik en vormgeving.

De huidige generatie nepmails staan allang niet meer bol van de taal- en spelfouten. Ook de gebruikte logo’s en foto’s worden steeds professioneler. Lees en bekijk de e-mail goed om te zien of je toch geen onregelmatigheden tegenkomt.

Links en bijlagen.

Wanneer er links of bijlagen in de email staan, open deze dan nooit zomaar! Deze links en bijlagen kunnen gevaarlijke software bevatten die een virus kunnen achterlaten op uw computer. Een bijkomend risico is dat u uw foto’s bestanden kwijt raakt. Ook kunnen hackers bijhouden wat u doet en wachtwoorden die u invoert kunnen uitlezen. Gebruik daarom altijd een goede en betrouwbare virusscanner.

Heeft u een nepmail ontvangen en bent u slachtoffer geworden?

Zoek dan direct contact met de organisatie waarop de nepmail lijkt. Leg aan hen uit dat u een nepmail heeft ontvangen en dat u hierdoor bent getroffen. Als u geld kwijt bent geraakt via een nepmail, neem dan direct contact met uw bank. Bent u volgens de bank zorgvuldig geweest bij internetbankieren en heeft u de fraude direct na het constateren gemeld, dan krijgt u meestal uw geld terug.

Meld een dergelijk incident altijd bij de Fraudehelpdesk.

Doe aangifte bij de politie: Vraag bij het maken van een afspraak om aangifte te doen altijd om de aanwezigheid van een digitaal rechercheur, dat helpt bij het formuleren van de aangifte en zorgt dat deze zo compleet mogelijk wordt opgenomen.

Verander uw pincodes en wachtwoorden.

Meer weten over hoe u uw computer veiliger kun maken en kunt beschermen tegen hackers? Neem dan contact op met Gflex via 088 781 00 00 of info@gflex.nl

 

 

Ook interessant:

Yes! We hebben ze allebei binnen! Na lang zwoegen, zweten en overwerken is het ons gelukt! Vanaf vandaag zijn we officieel ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd!
3 x nieuw! Nieuw ‘huis’, nieuwe huisstijl én een nieuwe website! Wij hebben nieuws. 3 x nieuws! Na maandenlange voorbereiding kunnen we het eindelijk laten zien! Ons nieuwe huis, nieuwe huisstijl én nieuwe website!
Raad het geluid en win! Maak kans op een complete VoIP-installatie van innovaphone!

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!