Internet of things

Gflex onderzoekt: heeft Internet of Things de toekomst?

Er komen steeds meer IoT-producten op de markt. Ook rollen steeds meer bedrijven projecten uit waar IoT een grote rol in speelt. Gflex onderzocht of IoT-oplossingen de toekomst hebben óf dat dit een stroming is die langzaam weer verwaterd.

Negen nullen.

Internet of Things. Wat houdt het eigenlijk in? Kortweg zijn het slimme apparaten die we alledaags gebruiken. Deze apparaten zijn verbonden met het internet en via deze weg kunnen we data delen, opslaan en vergelijken. Er zijn naar schatting al zo’n 1,9 miljard (1.900.000.000) apparaten die zijn verbonden met het internet der dingen. Voorbeelden van slimme apparaten zijn een slimme thermostaat, een babyfoon met camera, pinapparaten, sporthorloges, etc.

Kijken naar langere termijn.

Maar is het interessant om bezig te zijn met IoT? Ja. Wij als ICT-bedrijf merken dat het voor simpele uitdagingen een slimme oplossing kan zijn. Kijk maar naar deze oplossing bij één van onze klanten. Maar het uitrollen van een complete oplossing is best complex en kost veel tijd om te implementeren. De hardware is best prijzig en dus ligt het rendement op de langere termijn, waardoor je een lange adem moet hebben. De verwachtingen die men had van de IoT-markt worden steeds meer naar beneden bij gesteld, omdat men het financiële risico vermijd en liever nog even de kat uit de boom kijkt.

Consumentenmarkt IoT wel succesvol.

Waar de zakelijke markt moeite heeft om zich te ontwikkelen, lijkt er binnen de consumentenmarkt een bom te ontploffen en worden de producten steeds diverser. Maar dit brengt ook gevaren met zich mee. De aanvallen op IoT-apparaten nemen explosief toe. De meeste apparaten die hier gevoelig voor zijn hebben een camera en/of een microfoon. Onlangs zijn er 1,5 miljoen apparaten met camera’s gehackt. Hackers konden op afstand zonder enige moeite meekijken en meeluisteren. Er wordt gewaarschuwd om zorgvuldig om te gaan met dergelijke oplossing en altijd te zorgen voor goede veiligheidsmaatregelen. Zolang consumenten zich niet bewust zijn van de gevaren en de ontwikkelstandaarden niet worden aangescherpt zal dit een hele kwetsbare markt blijven die op deze manier niet interessant is voor Cloud-Providers of ICT-bedrijven.

Internet of Things in 2021.

Men verwacht dat de wereld van Internet of Things in 2021 een marktwaarde heeft van zo’n 520 miljard dollar. Dat is ruim een verdubbeling van 2017 (235 miljard dollar). Toch is er nog veel werk aan de winkel, zo schrijft consultancybureau Brain & Company. Een van deze belemmering is het eerdergenoemde veiligheidsprobleem. Sinds 25 mei 2018 de nieuwe AVG-wetgeving van kracht is wordt het woord veiligheid natuurlijk gezien als de grote roze olifant in de kamer. Daarnaast zijn er nog twee andere pijnpunten die veelvuldig terugkwamen in dit onderzoek.

Samen sterker in IoT.

Het eerste is dat veel bedrijven die zich bezig houden met de implementatie van IoT-oplossingen tegen het probleem aanlopen dat bepaalde softwarepakketten nog niet klaar zijn om IoT-oplossingen volledig te integreren. Hierdoor is de slimme oplossing er wel, maar kunnen bepaalde bedrijfsprocessen niet worden geoptimaliseerd, waardoor het resultaat nul is. Hierdoor wordt het proces belemmerd en beland deze vaak op de lange baan, wat extra tijd en geld kost.

Het tweede is dat leveranciers zich meer moeten gaan verdiepen in dergelijke oplossingen en meer worden aangestuurd door fabrikanten. Op deze manier is er volgens de onderzoekers meer succes te behalen. Ook is er structureel een tekort aan bedrijven dat branchespecifieke oplossingen aanbieden. Oorzaak hiervan is dat er nog teveel onduidelijkheid is over wat dergelijke investeringen gaan opbrengen binnen de huidige markt. Het is daarom van groot belang dat leveranciers gaan samenwerken met hun klanten én eindklanten, samen staan we uiteindelijk sterker.

Conclusie over Internet of Things.

Er zijn genoeg slimme oplossingen die effectief zijn en zich hebben bewezen, al is de complete uitrol van IoT-oplossingen nog ver weg. De basis voor IoT is zeker gelegd en ziet de toekomst er rooskleurig uit. Wel moeten we samen nog meer gaan werken aan integraties, zodat we nog slimmer, veiliger en eenvoudiger data met elkaar kunnen delen. Gflex blijft ondertussen gewoon bezig met het uitrollen van verschillende Internet of Things oplossingen. Ook onderzoeken we nieuwe oplossingen op de markt zoals LoRa en Zigbee. Hiervan houden we u natuurlijk op de hoogte via onze social media kanalen en onze nieuwsbrief.

Vond u dit artikel nuttig? Deel deze dan op Facebook, Twitter of LinkedIn. Volgt u ons trouwens al?

Gflex Slim in ICT, directeur Gerwin Eersen

Vragen? Bel Gerwin op 088 781 00 50

Ook interessant:

Leren denken als een hacker voor uw bedrijf?
Wie kunt u nog vertrouwen? In 3 stappen leren denken als een hacker. Elke dag verdienen hackers miljoenen euro’s. Iedere dag weten ze nieuwe slachtoffers te maken. Afpersing, losgeld voor bestanden of diefstal. En u? Wat doet u? In dit artikel leren wij u denken als een hacker, zodat u minder snel de...
cloudoplosingen van Gflex
Uw softwareapplicaties in de Cloud of on-premise? Staat de Cloud nog in de kinderschoenen of kan er meer dan u denkt?
Gehackt en wat nu?
Goedemiddag. U bent gehackt, zonder dat u het door had. Er werd net zolang op de deur geklopt tot deze vanzelf open ging.

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!