Wachtwoord in de ICT omgeving hoe ga je er mee om?

Hoe kiest u een nieuw én veilig wachtwoord?

Met een goed wachtwoordbeleid kiest u elke drie of zes maanden een nieuw wachtwoord. Maar om een cijfer of teken achter uw huidige wachtwoord te zetten is natuurlijk geen veilige optie. Hoe kiest u nou eigenlijk een goed en veilig nieuw wachtwoord? In dit artikel leest u alles over een veilig wachtwoord en hoe u deze het beste kunt bewaren.

Waar moet een goed wachtwoord uit bestaan?

Misschien is de volgende vraag  beter; waar moet een wachtwoord niet uit bestaan? Dan komen we natuurlijk op de klassieke wachtwoorden? We hebben een lijst gemaakt van de 25 meest gebruikte wachtwoorden. Een goed wachtwoord bestaat uit een serie van minimaal 12 letters, cijfers en tekens. Bijvoorbeeld h5G4c6&J;K!v.

Maar dit is niet altijd werkbaar. Als u vaak moet inloggen, bijvoorbeeld op de server, dan kiest u liever een makkelijk wachtwoord die u kunt onthouden. Om toch een veilig wachtwoord te kiezen adviseren wij het wachtwoord te laten voldoen aan de volgende eisen;

  • Gebruik minimaal 10-14 tekens
  • Gebruik tenminste 1 á 2 hoofdletters
  • Gebruik tenminste 2 á 3 tekens en/of cijfers
  • Gebruik nooit uw eigen voor of achternaam
  • Gebruik nooit uw oude wachtwoord als basis

Waar bewaart u uw wachtwoorden?

U heeft het vast wel eens gezien. Een lijst of een boekje met wachtwoorden. Vooral de oudere generatie vindt dit makkelijk. Maar dit is natuurlijk geen veilige manier om uw wachtwoorden te bewaren. Gebruik hiervoor altijd een Password Manager. Dit is een digitale kluis waar u al uw wachtwoorden kunt bewaren. U hoeft hierdoor nooit meer uw wachtwoord in te voeren. Wanneer u ergens wilt inloggen wordt dit wachtwoord eenmalig uit de kluis gehaald en er snel weer ingestopt. U kunt binnen deze tool ook een wachtwoord laten genereren.  Zo wordt er een wachtwoord voor u gekozen, die u, en dus ook niemand anders, kan bedenken én onthouden.

Wachtwoorden delen met anderen

Deel nooit, maar dan ook nooit zomaar een wachtwoord. Zeker niet als u deze persoon niet kent, ook als u dit wordt gevraagd per mail of per telefoon door iemand die zegt van uw bank of andere instantie te zijn. Met een Password Manager kunt u uw wachtwoorden ook uw wachtwoorden delen zonder dat iemand anders uw wachtwoord hoeft in te zien.

Patrick, Senior ICT beheerder bij Gflex slim in ICT

Heeft u toch nog vragen over uw wachtwoord? Neem dan contact op met Patrick Verkerk via 088 781 00 00 of mail [email protected]

Ook interessant:

Hacker veilige wachtwoorden in de ICT
De 25 meest gebruikte wachtwoorden! Staat die van u er tussen? Tegenwoordig heeft u voor steeds meer zaken een wachtwoord nodig. Is uw wachtwoord veilig?
cloudoplosingen van Gflex
Werken in de Cloud: Wachtwoordmanager van Gflex Dankzij de Cloud al uw wachtwoorden veilig opgeslagen
clean desk policy
5 tips voor een Clean Desk Policy! Een Clean Desk Policy voorkomt dat wachtwoorden zo maar op straat liggen.

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!