5 tips voor een Clean Desk Policy!

Kijk eens om u heen. Wat ziet u?

De meeste mensen hebben een ‘rommelbakje’ op hun bureau staan waar allerlei papieren in worden bewaard. Staan daar persoonsgegevens op? En zo ja, wie kan deze zien? Zorg er voor dat u zorgvuldig om gaat met wie wat allemaal te zien krijgt, ook op en rondom uw bureau. U vindt hier 5 tips voor een Clean Desk Policy.

Go paperless!

Papierloos werken is een eenvoudige manier om er voor te zorgen dat persoonsgegevens niet zomaar ergens rondslingeren. Daarnaast is digitaal werken een stuk beter voor het milieu. Uit onderzoek is gebleken dat een bedrijf gemiddeld 1,5 boom per jaar print. Dat komt neer op ongeveer 38 pakken papier per jaar of te wel 19.000 velletjes papier!

Inbox.

Zorg dat u een ‘inbox’ op uw bureau hebt staan waar papieren documenten in bewaard kunnen worden. Zo houdt u overzicht van de grote papierstroom. Loop deze elke dag goed na om er voor te zorgen dat u niet teveel persoonsgegevens verzameld. Is een document overbodig? Vernietig deze dan door middel van een papierversnipperaar. Zo zorgt u ervoor dat gevoelige data niet bij het oud papier terechtkomt. Uiteraard is niet printen een stuk beter voor het milieu!

 

Post-it. Not!

Schrijf wachtwoorden nooit ergens op! Zo voorkomt u dat wachtwoorden en persoonsgegevens in verkeerde handen komen. Gebruik hiervoor een wachtwoordmanager. Hiermee kunt u eenvoudig wachtwoorden delen met collega’s of derden. U kunt hiermee ook eenmalig een wachtwoord delen zonder dat deze zichtbaar is.

Kiekeboe!

Let op de positie van uw beeldscherm! Heeft uw kantoor een raam of raampartij? Zorg dan altijd dat u niet met uw rug naar een raam zit. Andere kunnen dan eenvoudig met u meekijken zonder dat u dit in de gaten heeft.

Vlaggetje + L

Wanneer u uw werkplek tijdelijk verlaat, vergrendel  dan uw apparaten. Zo voorkomt u dat persoonsgegevens niet ongewenst zichtbaar zijn voor anderen. Zo zorgt u er ook voor dat bedrijfsinformatie niet buiten het bedrijf terecht komt en gevoelige informatie beschermd blijft. De sneltoets hiervoor is het Windows-logo + L(lock).

Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die werken in een schone en opgeruimde werkomgeving beter presteren! Houdt daarom uw bureau netjes en opgeruimd!

Waren deze tips nuttig? Deel deze dan op social media! Zo zorgen we er samen voor dat persoonsgegevens minder snel in verkeerde handen komen!

Ook interessant:

Goedemiddag. U bent gehackt, zonder dat u het door had. Er werd net zolang op de deur geklopt tot deze vanzelf open ging.
VoIP-specialist Caspar vertelt; vijf redenen om afscheid te nemen van ISDN Uitgebreidere mogelijkheden tegen lagere kosten.
AVG-klaar in 1 maand? Hier de 4 belangrijkste AVG ICT-maatregelen. Nog niet AVG-bestendig? Met deze 9 belangrijkste AVG ICT-maatregelen bent u 25 mei klaar!

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!