Nieuw: FairPhone2; een modulaire smartphone van Nederlandse komaf

Met een smartphone kan je tegenwoordig vrijwel alles. Je kan er foto’s mee maken, er staan bestanden op, muziek luisteren en ga zo maar door. Er zijn vele smartphones op de markt. Met de modulaire smartphone komt hier mogelijk verandering in. Je kunt hierdoor zelf bepalen wat voor camera of accu jij in je telefoon hebt. De FairPhone2 is één van de eerste modulaire smartphones op de markt, en is ook nog eens in Nederland ontwikkeld. Hoe werkt dat precies? En is dit ook mogelijk met laptops en computers? Lees het in onderstaand artikel.

De FairPhone2 is de opvolger van de FairPhone1 die eerlijk geproduceerd is. Zo bevat de FairPhone bijvoorbeeld materiaal van gerecyclede producten. Bij de FairPhone2 gaat dit zelfs nog een stap verder. Je kunt de telefoon heel makkelijk uitbreiden met allerlei verschillende componenten. In onderstaande video valt te zien hoe deze smartphone werkt.

Het idee voor een modulaire telefoon is er al jaren. Ook Google ontwikkelt zijn eigen modulaire telefoon. Google Ara heet dit project. Begin dit jaar werd hier nog veel over gesproken. Helaas lijkt dit project stil te zijn gevallen. Mogelijk dat in 2016 dit verder opgepakt wordt. Waardoor dit project op een lager pitje is gezet door Google is niet bekend.

Modulaire computer?

acer-ifa-blocks-mini-revo-pc-540x334Waar wij bij Gflex erg benieuwd naar zijn geworden tijdens het zien van bovenstaande video, is of er ook modulaire computer is en daarnaast, wat is hierin mogelijk?

Acer heeft ongeveer een half jaar geleden de Acer Revo Build aangekondigd. Een computer die bestaat uit een vierkant blok, uitgerust met geheugen, een processor, een moederbord. De rest van de computer kan je zelf uitbreiden. Misschien vraag je jezelf af, wat blijft er over om uit te breiden?

Ondanks dat er al opslag beschikbaar is, kan je de opslagruimte van deze modulaire computer uitbreiden met opslagcapaciteit. Je zet het legoblok er als het ware op en de computer herkent de schijf direct. Het mooie is, is dat de computer niet afgesloten hoeft te worden om het geheugen uit te breiden.
Ook is deze computer te voorzien van een batterij. Hierdoor kan je de computer ‘makkelijk’ meenemen en ergens anders plaatsen. Een nadeel is wel, dat je zelf ook nog een scherm mee moet nemen.
Andere ‘legoblokken’ voor deze modulaire PC zijn bijvoorbeeld extra USB poorten en een module om draadloos je telefoon op te laden.

Het nadeel van deze PC is dat je voor iedere uitbreiding er een blok van 12,5 bij 12,5 bij komt. Ook is de processor niet extreem krachtig.

Modulaire laptop?

2000868709En hoe zit het met modulaire laptops? Bij deze zoektocht kwamen we uit bij een ander redelijk recente start-up. De OLPC-spin-off is geld aan het inzamelen voor een modulaire laptop. Deze laptop moet vooral bestemd zijn voor scholen en zal draaien op Android. Het voordeel van Android, is dat je iets minder vrij bent in het kiezen van hardware. Microsoft zit namelijk veel meer gekoppeld aan hardware. Je kan bijvoorbeeld niet de processor veranderen bij je (Windows)computer en daarna weer verder werken.
Bij de OLPC kan de camera, batterij, maar ook de processor en en het scherm worden vervangen. Ook komt er mogelijk een Linux versie (tegenhanger van Android en Windows).

Conclusie

De ideeën voor modulaire laptops, computers en tablets ligt er al een tijdje, maar lijkt aan het eind van 2015 zich verder te ontwikkelen. Ondanks dat de modulaire laptop beschikbaar komt voor Android, is Gflex huiverig voor de ondersteuning van software. Microsoft Windows is nog altijd verreweg het meest populaire besturingssysteem, maar zoals we bij de update naar Windows 10 zagen, blijft het onderdeel ‘stuurprogramma’s’ een hekelpunt. De hardware is vaak niet goed voorbereid op de nieuwste software. We verwachten dus dat deze ontwikkeling van modulaire producten niet in één jaar door zal breken.

Kortom, we blijven u ook het komende jaar graag zien bij Gflex Nijkerk & Putten voor advies voor uw computer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *