Microsoft Surface Pro 4; apparaat van de toekomst?

Afgelopen week hebben we een exemplaar binnen gekregen van de Microsoft Surface Pro 4. Toen we het apparaat binnen kregen, zijn we er meteen voor gaan zitten. Is het een tablet? Is het een laptop of toch een volwaardige computer? Dat was het eerste wat er door mijn hoofd ging. Als ICT’er kijk ik meteen naar de specificaties, dan denk ik: “Dit kan gewoon mijn PC zijn”. Dan tollen er al 100 andere dingen door mijn hoofd zoals: “hij is wel klein”, “hoe wordt zoiets gerepareerd?” en ga zo maar door.

Mensen kijken mij telkens raar aan als ik op bezoek kom met nog steeds de schrijfmap onder mijn arm. Dat begrijp ik eigenlijk heel goed. Want ja, als IT ’er in deze (zogeheten) papierloze tijd, horen wij eigenlijk niks meer op papier te zetten. Alles kan digitaal, dus waarom zou je dit dan niet doen? Simpelweg vind ik het niet fijn werken! Het werkt niet zoals ik gemakkelijk kan werken op papier. Ik pas mij vrij snel aan aan nieuwe technologieën en apparaten, maar dan nog, ik heb allerlei digitale mogelijkheden en apparaten om mij heen en in mijn handen gehad. Maar toch werkt het niet zoals op papier.

Maar daar kan weleens verandering in komen…..

Het apparaat is net iets groter dan een tablet. Het formaat is 12 inch. Dit is 30 CM diagonaal. Het type Surface Pro 4 dat ik mag testen, bevat een snel type schijf (SSD) en een krachtige processor. Ook het werkgeheugen is voldoende om zonder problemen meerdere programma’s open te hebben. Kortom, dit apparaat is in balans als het gaat om de specificaties.

De Windows 10 interface maakt mij erg nieuwsgierig naar hoe de Surface Pro 4 werkt. Bij veel tablets werk je met grote knoppen, maar bij de Surface Pro 4 heb je hetzelfde besturingssysteem als op de computer. Dit betekent dat veel knoppen iets kleiner zijn. Ondanks dat deze knoppen kleiner zijn, werkt het touchsceen erg fijn.

Naast het touchscreen, hoort er bij de Surface Pro 4 ook een toetsenbord. Persoonlijk vind ik dat een toetsenbord niet mag ontbreken op een tablet. Ondanks dat het toetsenbord los aangeschaft dient te worden, klikt het heel soepel en vrijwel vanzelf aan het scherm door de magneten die langs de rand zitten bevestigd. Klik! En voilà! Een laptop. Nog een snelle ook!

Is dit dan een echte desktop vervanger? Hmm in eerste instantie niet! Tot dat ik het dockingstation bekijk en de aansluitingen op het scherm. Eenmaal aangesloten beschik ik over meerdere USB poorten, 2 monitor aansluitingen, een netwerk aansluiting en dan nog de speakers aansluiting.

Als je dan aan werk gaat, merk je geen verschil tussen een gewone PC of dit apparaat! Ik zoef van het ene scherm naar de andere en klik er lekker op los. Ik heb geen losse speakers bij de hand, maar ik ben erg benieuwd naar de speakers van de Microsoft Surface Pro 4 zelf. Op zoek naar een nummer die in Full-HD kan worden afgespeeld, want ook daaraan is gedacht. Eenmaal een nummer gevonden, wordt ik aangenaam verrast. Het klinkt niet blikkerig.

Ook is er bij de Surface Pro 4 een pen meegeleverd.

Maar nu komt het, bij dit model wordt ook een pen geleverd. Waar ik erg benieuwd naar ben is, kan ik nu mijn schrijfmap eindelijk opzij leggen? De pen ligt lekker in de hand en schrijft goed! Een leuk feitje is dat de achterkant van de pen een gum is (digitaal). Hierbij haal je snel je verkeerd geschreven teksten weg en begin je opnieuw. Niks geen knoppen aanklikken om te wisselen. Tot dusver erg handig.

Het scherm werkte in eerste instantie niet vlekkeloos genoeg, maar was na enige wijzigingen en updates snel veranderd naar een apparaat wat vlot en gemakkelijk mijn vinger of pen aanvoelt.
Daarnaast de hoge resolutie van het scherm zorgt voor een erg mooi beeld! Scherp is zacht uitgedrukt. Helder, een mooie kleurechtheid en ook buiten is het scherm nog steeds duidelijk.

Bent u benieuwd naar dit apparaat? Wij hebben ‘m demo staan in Putten! Daarnaast komt Gflex ook graag bij u langs! De Microsoft Surface Pro is een aanrader voor diegene die één apparaat wilt hebben voor al hun werkzaamheden. Ook voor diegene die nog geen ervaring hebben met tablets of er liever niet mee werken, is dit een oplossing om eens te proberen.

 

Gerwin
Gerwin is de spin in het web als het gaat om de IT bij Gflex. Hij weet wat er speelt op het gebied van ICT & Cloud en weet voor ieder probleem een passende oplossing te vinden.

Neem contact op

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *