Cloud

Wat is Cloud?

Cloud is hot. Werken in de cloud, bestanden in de cloud, cloud computing, cloud back-up. Het zijn allemaal termen die steeds vaker voorbij komen en waar ook steeds meer bedrijven mee te maken krijgen. Het is overigens niet voor niets dat het steeds meer te spraken komt. Het heeft veel voordelen en de nieuwe technologieën laten het ook steeds meer toe.

Waar staat de cloud?

U komt de term Cloud tegenwoordig vaak tegen. Misschien kent u het wel van uw Android of Apple telefoon waarbij u een Google of iCloud account heeft moeten aanmaken. Hierbij komen uw gegevens op een andere locatie te staan. Bijvoorbeeld op een server van Google of Apple. Uw gegevens of bureaublad staan op een andere locatie die altijd aangesloten is op het internet. Hierdoor kan u altijd vanaf elke locatie bij uw gegevens.

Cloud oplossingen

Er zijn veel verschillende cloud oplossingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bestanden/documenten op te slaan in de cloud. Een voorbeeld hiervoor is Dropbox. Ook Gflex biedt een dienst als dropbox, maar heeft een oplossing ontwikkeld die vele malen sneller is, waardoor dit ideaal is voor de zakelijke markt.

Naast bestanden, kan het ook zijn dat een deel van de data wordt opgeslagen in de cloud en dat een lokaal programma gekoppeld wordt aan deze data. Een mooi voorbeeld hierin is uw e-mail. U bekijkt uw e-mail op een lokaal geïnstalleerd programma als Outlook, maar de e-mails die u in Outlook ziet, zijn op verschillende apparaten hetzelfde.

Een derde krachtige oplossing die met cloud computing bereikt kan worden, is het volledig werken in de cloud. U heeft niet op 10 computers 10 programma’s staan, maar op 1 centrale computer draaien 10 programma’s. Iedereen maakt gebruik van dezelfde programma’s en ook dezelfde data, maar toch werkt iedereen vanaf zijn eigen computer en met zijn eigen omgeving.

Voordelen van de cloud

  • De data staat centraal opgeslagen. Het is mogelijk om meerdere apparaten te koppelen aan dezelfde data.
  • Lage opstartkosten. Er hoeft niet geïnvesteerd te worden in dure servers. Ook configuratie is al voor een groot deel geregeld. Dit zorgt er voor dat er geen hoge investering nodig is om te starten met een cloud dienst.
  • Er is minder onderhoud ten opzichte van het beheren van eigen servers. Het beheer is bij diegene die de cloud dienst aanbiedt. In dit geval dus Gflex. Als er een algemene storing is met een cloud dienst, heeft u hier geen omkijken naar.
  • De kosten voor clouddiensten zijn in veel gevallen maandelijks en iedere maand het zelfde. Je betaald een vast bedrag per maand, waardoor je weet wat het gaat kosten. Je komt niet voor onverwachts hoge kosten te staan.
  • Centraal beheer. Als je 10 computers in je netwerk hebt staan, moeten deze ook alle 10 geupdate worden. De Windows updates, maar ook de updates van software. Doordat het op 1 plek staat, hoeft het ook maar 1 keer geupdate te worden.

Zijn er ook nadelen?

Ieder voordeel kent uiteraard zijn nadeel. Daarnaast is het ook per situatie verschillend wat de nadelen zijn van cloud oplossingen. Clouddiensten worden vaak afgerekend op basis van gebruikers per maand. Bij grote bedrijven kan het daarom goedkoper zijn om zelf servers te beheren. Wilt u weten wat voor uw bedrijf het voordeligst is? Neem contact met ons op!

 

Graag te weten komen wat Gflex voor u kan betekenen op het gebied van Cloud?
Neem contact op met gflex! U kunt mij bereiken op 0341 – 491527 of door te mailen naar info@gflex.nl.

Neem contact op