Cryptolocker, wat is het en wat kan u er tegen doen?

De laatste tijd zien wij het steeds vaker voorbij komen; computers die geinfecteerd zijn met het encryptievirus genaamd CryptoLocker of Cryptowall. Dit stukje software, wat officieel geen virus is, versleuteld al uw bestanden. Dit is vervolgens helaas niet meer te herstellen. Gelukkig is dit wel te voorkomen door de juiste maatregelen te nemen. Hieronder leest u wat het is en hoe u zich er tegen kan beschermen.

Wat is encryptiesoftware?

encryptieEncryptie is het versleutelen van data. Over het algemeen wordt dit gebruikt om gegevens die over het netwerk worden verstuurd te versleutelen. Een bekende hiervan is WhatsApp die de data versleuteld om te voorkomen dat de data kan worden ingezien door derde partijen. Ook wordt encryptie software door partijen gebruikt die de data van hun schijf onleesbaar wilt maken op het moment dat de schijf gestolen wordt. Een encryptie kan naderhand weer gedecrypteerd worden, maar vaak zijn hier ingewikkelde algoritmes en sleutels voor nodig.

cryptolocker-2.0Wat is cryptolocker?

Hackers maken gebruik van deze methode door uw bestanden ongevraagd te voorzien van een encryptie. Als u uw computer opstart en een document wilt openen, komt er een melding dat uw bestanden zijn geëncrypt. Wilt u dit graag terug? Dan vraagt die partij daar losgeld voor. Dit kan bijvoorbeeld 500 of 1000 euro zijn. Deze manier van oplichting heet ook wel ransomware.

Hoe komt dit virus op uw computer?

Het crpytolocker/cryptowall virus wordt vaak verstuurd via e-mails. U krijgt bijvoorbeeld een e-mail dat uw pakket onderweg is en u deze kunt volgen via een bepaalde link. Als u op de link klikt, wordt er cheap frames glasses direct een programma op de achtergrond gedownload. Dit programma activeert mogelijk niet direct het virus, maar zal na een aantal dagen pas zijn werk doen.

Ben jij getroffen door cryptolocker?

Dan wilt u niets liever dan uw bestanden terug. De partij zegt uw bestanden terug te geven voor bijvoorbeeld 1000 euro. U kunt nu 2 dingen doen; niet betalen en u bent uw bestanden kwijt of wel betalen en hopen dat u uw bestanden terug krijgt. In het tweede geval blijft het op hopen. Want krijgt u uw bestanden wel terug of blijven deze voorzien van encryptie? En wat gebeurt er na verloop van tijd? Komt dan de encryptielocker weer terug?
Wat wij adviseren is om hier niet op in te gaan. U financiert die partij en dit zal hen stimuleren om verder te gaan met deze activiteiten.

Maar wat moet u dan wel doen?

Mogelijk dat u op het moment van lezen uw computer niet is voorzien van een encryptie virus en u op zoek bent naar informatie over wat het is. In dat geval kunt u diverse voorzorgsmaatregelen nemen. U kunt bijvoorbeeld een goede virusscanner aanschaffen. Een die naast het scannen van uw bestanden, ook uw e-mail en internet in de gaten houdt. Zo voorkomt u al grotendeels dat dergelijke e-mails binnen komen en dat webpagina’s met het virus geblokkeerd worden.
Het nadeel is dat virusscanners niet kunnen zien of de encryptiesoftware kwaadaardig is of dat u deze zelf heeft geinstalleerd om uw bestanden te beveiligen. Uw virusscanner zal hier dus niet altijd een melding van maken.

De beste oplossing is het maken van een goede back-up (bijvoorbeeld een cloud-backup). Een back-up die meerdere periodes van uw bestanden bewaard. Bijvoorbeeld gisteren, vorige week en vorige maand. Wij adviseren om direct stappen te ondernemen om goede back-ups te maken. Gflex kan u hierin adviseren. Zowel voor particulieren als bedrijven hebben wij passende oplossingen. Oplossingen waar u geen omkijken meer naar heeft, waar u blij mee bent en waardoor u veilig kunt werken.

Bent u zojuist getroffen door een encryptievirus? Dan raden wij u aan om uw computer direct af te sluiten om verdere schade te voorkomen en deze langs te brengen bij Gflex.

Vragen? Bel gerust even naar Gflex: 0341-491527.

Gerwin
Gerwin is de spin in het web als het gaat om de IT bij Gflex. Hij weet wat er speelt op het gebied van ICT & Cloud en weet voor ieder probleem een passende oplossing te vinden.

Neem contact op

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *